Rádióamatőr közösségi WEB oldal
Hozzászólások, bevezető üzenetek szerkesztése
Minden egyes oldal üzenetek halmazából épül fel. Az egyes üzeneteket különböző csoportokba szervezhetjük. Minden csoport tartalmaz(hat) egy ú.n. bevezető üzenetet, melyre szintén az alábbi szabályok érvényesek.

Az üzenet módositó utasitásokat több csoportra oszthatjuk. Megkülönböztetjük a formai utasitásokat a tartalmi utasitásoktól, ill. az ú.n. navigálási utasitásoktól, melyek abban segitenek, hogy elérhessük a minket különösen érdeklő fontos információkat, oldalakat).

Az egyes hozzászólásokban (a bevezető üzeneteket is beleértve) az alábbi "műveleteket", szerkesztési utasításokat helyezhetjük el:

Általános megjegyzések:

Minden egyes "szerkesztő" utasítást ;-vel kell kezdeni és zárni, ugyanez igaz az "operandusok"-ra is! Tehát minden egyes szerkesztő utasítás így néz ki: ;utasitas;op1;op2;....opn; - attól függően, hogy az adott utasításnak hány operandusa (paramétere) van. Paraméter értéke lehet üres, de a pontosvesszőt mindig ki kell tenni! pl. ;link;13;Pistike oldala; helyett írhatjuk, hogy ;link;13;; - ekkor a "program" előveszi az adott oldalhoz megadott megnevezést, és azt jeleníti meg (már ha van ilyen oldal, egyébként az általunk beírt szöveg jelenik meg).

Képek:

Képek megjelenítéséhez előszőr is fel kell tölteni a megjeleníteni kívánt képet. Ezt a sajatmenu képfeltöltés menüpontjánál tehetjük meg. Minden feltöltött kép kap egy azonosítót. A sajatmenu - ben a képeim linket választva megtekinthetjük az általunk feltöltött képeket. Ha az egeret a kép fölé visszük, akkor láthatjuk annak azonosítóját (az azonosító mindig egy szám, a kiterjesztést nem kell tudni a megjelenítéshez). A rendszer jelenleg jpg és gif kiterjesztésű képeket tud kezelni, más típusú képeket át kell konvertálni feltöltés előtt ezek valamelyikére :-(.

Képkezelő utasítások:

kepad: bármilyen méretű kép megjelenítésére alkalmas, azt kell megadni, hogy milyen széles legyen a kép, a magasságot automatikusan számolja ki a szerveren futó program a kép eredeti méreteiből. Két kötelező paramétere van, a képszám (azonosító) és a szélesség. Opcionálisan megadható egy harmadik paraméter is, erről majd később :-). Egy kepad utasítás tehát így néz ki: ;kepad;13;10;

kiskepad: ez (és az alábbiak is) a kepad utasítás rövidített formája :-). Ez mindig egy 160 szélességű képet generál. Megadási módja: ;kiskepad;13;

kozepeskepad: mint kiskepad, de ez mindig egy 270 szélességű képet generál. Megadási módja: kozepeskepad;13;

normalkepad: mint kiskepad, de ez mindig egy 776 szélességű képet generál (hogy 800*600 -as képernyőn is jól látszódjon). Megadási módja: ;normalkepad;13;

Hanganyagok, videók, egyéb állományok:

Hanganyagokra, videókra, stb. történő hivatkozáshoz először fel kell tölteni a hivatkozott anyagot. Ezt a sajatmenu multimédia menüpontjánál lehet megtenni. Minden feltöltött anyag kap egy azonosítót, később a hivatkozásokban ezekre kell hivatkozni (az azonosító mindig egy szám, a kiterjesztést nem kell tudni a hivatkozáshoz). A rendszer jelenleg két MB-nyi anyagot tud kezelni :-(, nagyobb anyagot egyeztetés után tudunk feltölteni.

Hivatkozások:
;mediaad;azonosito;szöveg;

Szövegszerkesztés:

A "szövegszerkesztő" utasítások mindig a
;b; utasítással kezdődnek, melyet első paraméterként (operandusként) egy alutasítás követ. Felépítésük tehát mindig ;b;alutasítás;további paraméterek; formátumú.

kozepre: ez az utasítás egy új sort kezdve az utána következő elemeket középre illesztve helyezi el.
Formátuma:
;b;kozepre;

szelre: ez az utasítás egy új sort kezdve az utána következő elemeket normál módon (balra) illesztve helyezi el.
Formátuma:
;b;szelre;

vastag: ez az utasítás az utána következő szöveget vastagon (kövéritve) írja ki.
Formátuma:
;b;vastag;

dolt: ez az utasítás az utána következő szöveget döntött betükkel írja ki.
Formátuma:
;b;dolt;

normal: ez az utasítás egyidejűleg megszünteti mind a betük vastagítását (kövérítését), mind azok megdöntését.
Formátuma:
;b;normal;

meret: az utasitás az utána következő szöveget az itt megadott szám százalékában növelt (vagy csökkentett) betümérettel írja ki. Lehetőség van az 1 és 7 közötti számok használatára is, ilyenkor a program automatikusan meghatároz egy százalék értéket, a 3-as értéket véve 100%-nak, majd ezt szorozza (illetve osztja) 1.2-del (1=69%, 2=83%, 4=120%, 5=144%, 6=173%, 7=207%). Ha 0-t adunk meg, vagy üresen hagyjuk, akkor visszatér az eredeti betüméretre.
Formátuma:
;b;meret;3; vagy ;b;meret;120; vagy ;b;meret;;

szin: az utasitás az utána következő szöveget az itt megadott szinnel írja ki. A szintáblázat bejelentkezés után az oldal alján lévő linkkel érhető el. Lehetőség van az alapszinek angol szöveggel történő megadására is (pl. green, red, gray, black, blue, stb.). Ha üresen hagyjuk, akkor visszatér az eredeti betüszinre.
Formátuma:
;b;szin;blue; vagy ;b;szin;#aabbcc; vagy ;b;szin;;

hatter: az utasitás az utána következő szöveget az itt megadott háttérszinnel írja ki. A szintáblázat bejelentkezés után az oldal alján lévő linkkel érhető el. Lehetőség van az alapszinek angol szöveggel történő megadására is (pl. green, red, gray, black, blue, stb.). Ha üresen hagyjuk, akkor visszatér az eredeti háttérszinre.
Formátuma:
;b;hatter;blue; vagy ;b;hatter;#aabbcc; vagy ;b;hatter;;

font: az utasitás az utána következő szöveget az itt megadott fontkészlet(ek)hez (család(ok)hoz) leginkább hasonló fontkészlettel írja ki. Az egyes fontkészleteket (családokat) vesszővel kell elválasztani, az üres (space) karaktert is tartalmazó (több szóból álló) készlet (család) nevét idézőjelek között kell megadni. A fontkészlet(ek) használata nem egyszerű dolog, több mindenre is kell ügyelni, csak akkor érdemes használni, ha értjük is, hogy mit akarunk csinálni :-) (mindemellett, ha a ; használatát kerüljük, nagy bajt nem tudunk okozni, de valószinűleg a kivánt hatás is elmarad). Ha üresen hagyjuk, akkor visszatér az eredeti fontkészletre.
Formátuma:
;b;font;Arial; vagy ;b;font;Arial, serif; vagy ;b;font;;

Hivatkozások:

link: rendszeren belüli WEB oldalra történő hivatkozás. Paraméterként először egy oldal azonosítóját várja, majd a megjelenítendő szöveget, amire kattintva betöltődik a kivánt oldal (ez utóbbi üres is lehet, (de a helyét meg kell hagyni!), ilyenkor az adott oldal ú.n. linknevét veszi elő, feltéve, hogy megadták).
Formátuma:
;link;2;Rádióamatőr közösségi honlap; vagy: ;link;2;;

keplink: rendszeren belüli WEB oldalra történő hivatkozás rendszeren belüli kép alapján. Paraméterként képazonositót, képszélességet, majd az oldal azonosítóját várja. Ha szélességnek 0-t adunk meg, akkor az eredeti szélességet veszi alapul.
Formátuma:
;keplink;13;160;2; vagy: ;keplink;13;;2

keplinkkulso: rendszeren kivüli WEB oldalra történő hivatkozás rendszeren belüli kép alapján. Paraméterként képazonositót, képszélességet, majd egy WEB oldal azonosítót vár (http:// nélkül). Ha szélességnek 0-t adunk meg, akkor az eredeti képszélességet veszi alapul.
Formátuma:
;keplinkkulso;13;160;www.mrasz.hu; vagy: ;keplinkkulso;13;;www.mrasz.hu

kulsolink: rendszeren kivüli WEB oldalra történő hivatkozás. Paraméterként először egy WEB oldal azonosítóját várja (http:// nélkül), majd a megjelenítendő szöveget, melyre kattintva betöltődik a kivánt oldal (ez utóbbi üres is lehet (de a helyét meg kell hagyni!), ilyenkor az előző paramétert veszi elő).
Formátuma:
;kulsolink;www.mrasz.hu;MRASZ honlap; vagy: ;kulsolink;www.mrasz.hu;;

kifejtlink: ez egy, a rendszeren belüli hozzászólásra (ami bevezető hozzászólás is lehet) történő hivatkozás. Hatására az azonosítóval megadott elem, mint üzenet, megjelenik az indító oldal oldal fejléc és oldal törzs közötti területén (nem küld át más oldalra, mint a link, igazából ugyanúgy működik, mint egy képre kattintáskor a normál kép megjelenítése). Paraméterként először egy azonosítót vár, majd azt a szöveget, amire kattintva megjelenik a kivánt üzenet (ez utóbbi üres is lehet, (de a helyét meg kell hagyni!), ilyenkor automatikusan a "tovább>>" szöveg jelenik meg).
Formátuma:
;kifejtlink;2;Részletek; vagy: ;kifejtlink;2;;

cserelink: ez egy, a rendszeren belüli hozzászólásra (ami bevezető hozzászólás is lehet) történő hivatkozás. Hatására az azonosítóval megadott elem, mint üzenet, megjelenik az eredeti üzenet helyén. Paraméterként először egy azonosítót vár, majd azt a szöveget, amire kattintva lecserélődik az üzenet az új üzenetre (ez utóbbi üres is lehet, (de a helyét meg kell hagyni!), ilyenkor automatikusan a "tovább>>" szöveg jelenik meg).
Formátuma:
;cserelink;2;Részletek; vagy: ;cserelink;2;;

További lehetőségek


Top felhasználók
HA3NU
HA5GN
HA5KQ
HA5PP
HA5RL
HA5NG
HA7TM
HAMSOFT
ADMIN

HST OB 2009 Siófok
Itt, vagy itt nézhetitek meg illetve tölthetitek le a Siófokon rendezett, 2009-es HST OB eredményjegyzékét.
T88CJ videó klipp
Itt megnézheted, illetve letöltheted HA7TM Tibi palaui expedíciójáról készített video klippet (TNX for Zoli/HA5PP)
Puskás Tivadar GyT Budapest Bajnokság
Itt nézhetitek meg, illetve tölthetitek le a 2009-es Puskás Tivadar Gyorstávirász Budapest Bajnokság eredményjegyzékét.
HST OB 2008 Cegléd
Itt nézhetitek meg, illetve tölthetitek le a Cegléden rendezett, 2008-as HST OB eredményjegyzékét.
HA100RADIO
Érdemes megnézni!

mpeg4 formátum
"hagyományos"
Puskás Tivadar GyT Budapest Bajnokság
Itt nézhetitek meg, illetve tölthetitek le a 2008-as Puskás Tivadar Gyorstávirász Budapest Bajnokság eredményjegyzékét.
lapozás >>>>>
Minden, ami velünk, körülöttünk történik :-)
Ha bármilyen közérdekű közleményed van, kérlek oszd meg velünk (bejelentkezés után)!
HA7TM - 2015-06-02 18:27:47
HG7T 2015 CQ WW WPX CW
UZ5DX HA9PP HA7TM HA5WA HA0DU
HG5DX HA5AGS HA8LLK
59044.jpg=HG7T team
HA7TM - 2014-03-29 12:20:43
HG7T 2014 CQ WW WPX SSB
HA9PP HA8IB HA7TM HG5DX HA5WA
53314.jpg=HG7T 2014 CQ WWWPX SSB
HA5PP - 2013-05-22 06:43:31
38501.jpg=38499.jpg=
HA5PP - 2012-07-15 22:53:12
ZL9, CAMPBELL ISLAND (Update). Members of the Hellenic Amateur Radio
Association of Australia announced that they have received a landing
permit from the NZ Dept. of Conservation for ZL9HR Campbell Island
(OC-037) DXpedition in November. The dates are now offical and the
operation will take place between November 28th and December 9th, 2012.
The ZL9 Campbell Island (NZ) is Number 15 on the current DXCC most wanted
list. The ZL9HR DXpedition team is Tommy/VK2IR (Team Leader), John/VK3YP
(Co-Leader), Les/W2LK, Gene/K5GS, Dave/K3EL, Glenn/KE4KY, Jacques/ZL3CW,
34889.jpg=
Pista/HA5AO, Don/VE7DS and John/9M6XRO. The official Web site is at:
www.ZL9HR.com
free counters
HA5PP - 2012-07-03 15:17:20
lapozás >>>>>
Linkek
Belépés

azaz:

(ide a fenti képen látható ellenőrző számot kell beírni, belépéskor is és regisztrációkor is)

Új regisztráció
WEB oldal is

Név:
Jelszó:

Admin (HA5NG)
Szerkezeti felépítés (megtekintés, módositás)
Szerkezeti felépítés (vázlat)
Üzenet módosító (megtekintő) gombok
Tagok
Egyéni keresés
Google


WWW
Helyben
Központi üzenet
26.jpg=Antenna - HA5NGSziasztok! HA5NG, Bandi vagyok. Gondoltam, jó ötlet, hogy nekünk rádióamatőröknek is legyen egy közösségi honlapunk. HA4DX Tomiéknak köszönhetően már nagyon régóta üzemel egy rádióamatőr levelező lista. Aztán ott van a HASIX rádióamatőr fórum. Ezek mind nagyon jó dolgok, valódi hiányt pótolnak. Zsoltnak (HG2ECZ) köszönhetően létezik egy olyan WEB oldal is, ahol mindenki készíthet magának egy önálló WEB oldalt. És lehetne még sok mindennel folytatni (gyalogradio, YAHOO, stb.) :-).

Ezekután jogos a kérdés, hogy mi szükség van újabb "ilyesmire". Miben lehet(ne) ez más, mint a többi? Nem könnyű elfogulatlan választ adni erre a kérdésre. Bevezetésül csak egy két, szerintem fontos dolog, remélem, hogy a későbbiekben Ti is fogtok tudni válaszolni erre, illetve, hogy ezt meg is teszitek majd a megfelelő helyen :-). Hogy mi ez a megfelelő hely, majd az is ki fog derülni (reményeim szerint). tovább>>
Üzenetek
Ide az oldal fejlesztésével kapcsolatos üzenetek kerül(het)nek. Miután reményeim szerint együtt fogjuk építeni ezt az egész rendszert, a későbbiek folyamán ez valószínűleg változni fog :-).
Változások
Sziasztok!

Az elmúlt időszakban rengeteg új lehetőséget építettem be, de még nem volt időm leírni a használatukat, rövidesen pótolom (a baloldali változások menüpontban addig is láthattok egy rövid összefoglalót). Ami viszont fontos: a szerkezet módosításnál mindenki állíthatja, hogy a saját témájához megengedi-e a vendégként (bejelentkezés nélkül) történő hozzászólást. Az alaphelyzet az engedélyezés, amit viszont le lehet tiltani. Ezt a főoldalon kénytelen voltam már most alkalmazni, mert "egyesek" mások nevében írogattak NEM rádióamatőr közleményt a főoldal erre fenntartott részébe. Amennyiben valaki regisztrált felhasználóként tenné ugyanezt (más nevében irogat hülyeségeket), akkor kénytelen leszek véglegesen letiltani innen (ezt akkor is megteszem, ha a saját nevében irogat nem közérdekű ill. nem rádióamatőr közleményeket).

73! de Bandi/HA5NG
Üzenetek szerkesztése
Nézegessétek az üzenetszerkesztések oldalt, sok új lehetőséget találhattok :-).
Egyszerű táblázatok
Sziasztok!

Egyszerű táblázatok első sorába tegyétek be ezt az utasitást, akkor nem törik össze:
;b;normal;meret;3;netord;
Sziasztok!

Elnézést kérek mindenkitől, de "tévedésből" 12-én d.u. sikerült letiltanom a bejelentkezéseket (regisztrációkat). Mostantól (2006.05.16 11:00) minden újra működik!

73! de Bandi
Hanganyagok, videók
Mostantól tudtok hanganyagokat, videókat is feltenni (igazából bármit: pdf, excel, stb.). Ehhez (belépés után) a baloldali menüben (saját menü) válasszátok a multimédia linket, ezzel tudjátok a feltöltést kezdeményezni.

A feltöltött állományra az üzeneteitekben a
;mediaad;azonosito;linknév;
utasitással tudtok hivatkozni, ahol az azonositó a feltöltéskor megadott szám (kiterjesztés nélkül!), a linknév pedig amit meg akarsz jeleniteni, pl: YU9VK audio
Képek
Ha a képeknek (elküldéskor) adtok megnevezést, akkor az automatikusan megjelenik, mikor az egeret valaki a kép fölé viszi (ld. pl. HA7TM képei).
lapozás >>>>>
Hozzászólások
Itt Ti tudtok hozzászólni ehhez az oldalhoz :-). Kérlek Benneteket, hogy tegyétek is meg! Megint csak induláskor lényeges, a későbbiek folyamán ez is csak egy "téma" lesz a sok közül :-).
HG5DX - 2007-10-26 16:46:52
Üdvözlet mindenkinek, Csaba/HA5KQ vagyok. Nemrég bukkantam rá erre az oldalra és nagyon tetszik. Sajnos évek óta nem vagyok aktív, szerintem már mindenki elfelejtett, pedig régen nagyon lelkes RH versenyző voltam. Egy féléve ráakadtam a Morserunner progira, azzal nosztalgiázom...A kérésem ezzel kapcsolatos: ha valakinek megvan az RW3GU MP3, vagy tudja honnan lehet letölteni írjon ide a falra. Sajnos a régi link halott!
73/DX! de Csaba/HA5KQ
Admin (HA5NG) - 2006-08-21 20:46:31
Szia Attila!

Elnézést, hogy nem tudtam az ígéretemet tartani, de nagyon el voltam (vagyok) havazva. A gombok szövegét (ami lényeges, meg egy pár menüpontot is) lecseréltem angolra, remélem így megfelelő (az angol szövegek tekintetében várom mindenki javaslatát!). Milyen órára gondoltál? Esetleg biztosítom, hogy a naptár minden része tetszőleges méretben és szinben elérhető legyen (beleértve a folyamatos frissítést), nem tudom, hogy ez megfelelő lenne-e a számodra?

73! Bandi/HA5NG/HG5G
Admin (HA5NG) - 2006-07-26 00:57:25
Szia Attila!

Rövidesen válaszolok!

73! de Bandi
HA5RL - 2006-07-25 04:26:21
Szia Bandi!

Köszi, most már megy a dolog. Lenne pár további kérdésem azért :) ,hogyan lehetne a gombok szövegét is angolra átírni, szeretenék egy órát feltenni nem tudom lehet-e egyáltalán. Azért klikk az oldalamra és várnám a véleményedet, mit hogy lehetne szebbé-jobbá tenni rajta (e-mail-re is akár vagy ahogy neked jobb)

TNX, vy 73's

Attila
Bandi/HA5NG - 2006-07-12 23:12:17
Szia Attila!

Bocs, de az elmúlt időszakban csináltam egy pár alapvető változást (pedig most már hosszú ideje nem volt semmi probléma :-) ), aztán d.u. sikerült egy hibás verziót fennhagynom :-(. Pont akkor javitottam (22:04 - kor töltöttem fel), mikor irtad az üzit :-(. Mégegyszer elnézést, most már működik, és rengeteg új lehetőséget épitettem be, a hétvégére le fogom irni mindet. Feltétlenül nézz vissza!

Bandi/HA5NG/HG5G
lapozás >>>>>

ellenörzőszám