HA5GN honlapja
229.jpg=HA5GN QTH
HA5GN
Admin (HA5NG)
Szerkezeti felépítés (megtekintés, módositás)
Szerkezeti felépítés (vázlat)
Üzenet módosító (megtekintő) gombok
Tagok
Központi üzenet
Sziasztok!

Magamról: 1949-ben születtem, 1966-ban tettem először RH-URH B vizsgát, 1975-ben kaptam hívójelet. 1991-ben költöztem olyan QTH-ra Budafokon, ahol végre W3DZZ-től eltérő antennám is lehetett.

Kedvenc foglalatosságom a végfok, az antennahangoló építés, ahol nem kell még túl miniatűr dolgokkal kínlódni. Nagyon szeretem a RH DX munkát, de mindehhez jelenleg még igen kevés időm van.

Szeretek cikkeket is írni, 1998-ban írtam a Rádiótechnikában egy sorozatot a végfok építésről, amitől az Év Szerzője lettem, legutóbb a 2006-os évkönyvben írtam antenna hangolókról. Rövidesen felteszem az általam épített készülékek egy részének fotóit, ha valakit érdekel, beszélhetünk róla.

"Márkanevem", amit a készülékekre írok: SISYPHUS. Ha magyar nevet kellett volna választanom, talán a "Luca széke" márkanevet választottam volna (tudom, nem egészen ugyanaz), olyan sokáig készülnek a készülékeim. Igaz, szükségem nem igazán van semmire, hobbiból építgetek, amim van, azzal is bőven tudok QSO-zni.

Köszönet tükördruszámnak, HA5NG-nek ezért a kehetőségért ... egyébként, gyakorlatilag mióta megírta, az Ő programjával vezetem logomat, a mai napig.1997 február kilencedike óta minden QSO-m számítógépen van - olyan sokra azért ne gondoljatok.

Megtaláltok a Pannon DX levelezőlistán is, a HASix-en az utóbbi időben csak nagyon ritkán. Járok a pesti börzékre, Sopronba - a BURABU-ra sajnos nem, minden évben összeesik egy általam is szervezett tudományos konferenciával.

Imádok távírózni, de messze nem úgy megy, mint régen - hiába, ritkán gyakorolom. SSB is OK, de a számítógépes üzemmódokat kerülöm. Napi nyolc-tíz órát kínlódok számítógépekkel, számomra ennek már nincs varázsa. Talán az SSTV a kivétel, azt még 1975-ben kezdtük a HA5KFZ-n, de utóbbi időben már az is ritkán fordul elő.

73, DX, János, HA5GN

2016. április 04.:
Megjegyzések: Azóta sok cikkem jelent meg a rádiótechnikában, legutóbb az új antennahangolóm leírása a 2016-os évkönyvben. Sok előadást tartottam a MRC Műszaki Napján is, megtaláljátok a honlapján (http://www.ha5mrc.hu/events/esemenyek.html) főleg az RH állomásépítésének témaköréből. Március tizennegyedikén végre meglett a DXCC Honor Roll.
HA5GN - Készülékek, események
Az alábbiakban láthattok 4 képet egy általam épített 4 db GU50-es csővel működő végfokról. 1978-ban készült, egy TS 120V-hez, Pbe: 10W, Pki 3.5-21 MHz: 400 W, 28 MHz: 320 W, SSTV: 220W. A három évvel ezelőtti BURABU konstruktőr versenyén második lett.
Utána 3 kép, egy antennahangoló jön, aminek a leírása a 2006-os RT évkönyvben van.
Ha bárkit érdekelnek ezek a dolgok, írjon hozzászólást (persze a "vendégkönyvben") - mihelyst tudok, válaszolok.


281.jpg=4GU50 front
Elölnézet
282.jpg=4GU50 Left
Baloldal: hangolt rácskör
283.jpg=4GU40 Right
Jobboldal: anódkör, segédrács stabilizátor
284.jpg=4GU50 Top
Felülről: hátul SWR mérő

285.jpg=Balun
1.8 - 30 MHz Guanella (áram, v. fojtó) balun
(N250-es vason, kimérve)

286.jpg=Hangolo 1
A 2006 RT ÉK-ben leírt hangoló balról
(Bemenő forgó, koax-ok a szigetelt aljzatokhoz)

287.jpg=Hangolo 2
Az antennahanholó jobbról
("Kettősforgó", hátuk mögött a beépített balun)HA5GN - Vendégkönyv
Ha van kérdésetek, észrevételetek, ide írjatok!
Bandi/HA5NG - 2006-01-16 22:46:20
Akkor folytatom :-).

Linket a ;link utasítással tudtok megadni, amit újabb pontosvessző kell kövessen, majd az oldalazonosítót kell megadnunk, szintén pontosvesszővel zárva, amit a linkszöveg kell, hogy kövessen, újra pontosvesszővel zárva. A linkszöveg (ami megjelenik) lehet üres is, de a helyét ki kell hagyni, azaz szükséges a megfelelő számú pontosvessző! Ez nagyon fontos! Az oldalazonosítót a szokásos módon (struktúratérkép) tekinthetitek meg :-). A link segítségével tetszőleges menürendszert össze tudtok állítani :-). Működik a gomblink is, ez egy nyomógombot helyez el, de lehet, hogy nem mindig oda, ahova szeretném, ezt majd még megnézem.
Bandi/HA5NG - 2006-01-16 22:42:32
Fejléc és megnevezés

A kettő között az a kölönbség, hogy a fejléc az, ami megjelenik a képernyőn, míg a megnevezés a későbbi azonosításhoz nyújt segítséget.
Admin (HA5NG) - 2006-01-15 22:27:04
A ;b; utasítás után méretet is meg lehet adni (meret), amit egy szám követ 1-7 között, ha jól emlékszem. A nulla az eredeti méretet jelenti :-).
Admin (HA5NG) - 2006-01-15 22:18:32
A "betett" képekre kattintva azok az oldal fejléc és oldal törzs között kinagyítva is megjelennek :-)
Admin (HA5NG) - 2006-01-15 22:10:29
Látom, közben már Te is rájöttél, hogy "nagy" képet hogyan tudsz betenni :-)
Admin (HA5NG) - 2006-01-15 22:07:00
Szia János!

Tulajdonképpen rém egyszerűen, ahogy már meg is tetted az oldal tetején :-). Az is egy hozzászólás, ami összesen egy képből áll :-). A kulcsszó: kepad, és ennek mindenféle variációja (kiskepad, kozepeskepad, normalkepad), megtoldva a "lebegtetéssel": balra, ill. jobbra. Ezzel vigyázni kell, mert ha a szöveg nem tölti ki a képet, akkor "furcsa" jelenségek (képtörés) lépnek fel :-). A lényeg, hogy a szövegbe ilyenkor elegendő sok entert kell beütni, hogy a képtörés megszünjön :-).

Gondolom eddig nem sokat értettél :-). Konkrétan:

Minden "utasítást" ; -vel kell kezdeni, és zárni, az operandus(oka)t ugyanígy ezzel kell elválasztani. pl. ;kiskepad;képszám; vagy ;kiskepadbalra;képszám; majd folytatod a szöveget, ami a kép jobboldalára kerül. A képszám helyére a feltöltéskor megkapott számot kell írni! Ha Te akarod meghatározni a kép szélességét, akkor egyszerűen csak kepad - ot írj, majd a képszám után (szintén ; - vel elválasztva) meg kell adni a kép szélességét is: ;kepad;képszám;szélessség; ide a lebegtetést még nem tettem be :-(.

A formázó parancsok is hasonlóan épülnek fel, ezek mindig ;b; - vel kell kezdődjenek, majd ezt követhetik az alábbi kulcsszavak: vastag, dolt, normal, illetve: kozepre, szelre. A végén szintén pontosvesszővel kell lezárni. A hivatkozas (link) szintén hasonlóan működik, de ez még nincs teljesen beépítve, rövidesen benne lesz :-).

Szándékosan nem írtam konkrét példát, mert akkor itt és most az eredményt látnád, nem pedig azt, hogyan kell csinálni (ez persze az én hülyeségem, van "erre" is megoldásom, csak még lusta voltam betenni). Szerintem próbálgasd (a megjelenítéseket), addig formázd az üzenetet, amíg jó nem lesz :-). Ha mégsem boldogulsz, írj, majd egy két példát felrakok, aztán az eredeti üzenet "módosításával" megtekintheted, hogyan csináltam :-).

73! de Bandi
HA5GN - 2006-01-15 21:30:26
Sza Bandi! Kösz a lehetőséget! Hogyan lehet hozzászólásként képet beiktatni?
Bandi/HA5NG - 2006-01-15 21:01:18
Szia János!

Örülök, hogy itt vagy!

73! Bandi
<<<<< lapozás
Belépés

azaz:

(ide a fenti képen látható ellenőrző számot kell beírni, belépéskor is és regisztrációkor is)

Új regisztráció
WEB oldal is

Név:
Jelszó:

ellenörzőszám