ED9Z - ED9M - CQWW CW contests from Ceuta
27771.jpg=


ED9Z - CQWW CW 2012.
Multi op single TX, place: 2. World
op's: DF4SA, DL2CC, EA9LZ, HA1AG, HA3NU, N5OT

36842.jpg=36843.jpg=36845.jpg=36846.jpg=36847.jpg=36848.jpg=36852.jpg=36849.jpg=36850.jpg=36851.jpg=

ED9M - CQWW CW 2011.
Multi op single TX, place: 4. World
op's: DL6KVA, EA9LZ, HA1AG, HA3NU, N5KO


ED9M - CQWW CW 2010.
Multi op single TX, place 4. World
op's: DF4SA, DL9USA, EA9LZ, HA1AG, HA3NU


HA1AG Zoli és DF4SA Con már tavaly tettek egy sikeres kirándulást és jó eredményt sikerült elérniük a CR5X hívójellel. Sajnos az a hotel ahol voltak bezárt, így új QTH után kellett nézniük. Mivel MS kategóriában elég kevés két operátor ezért bővült a csapat még két fővel jómagam és DL9USA Andreas személyében. Utóbbi a Connál dolgozik a Spiderbeam vállalkozásban. Végül Connak EA9LZ-n keresztül sikerült megtalálni a célpontot: Ceuta.
EA9: nagyon jól cseng, viszonylag ritka DXCC, Európa szájában, jó pozícióban USA felé és szinte minden QSO 3 pont. Jorge elintézte a speciális hívójelet és szerzett egy QTH-t közvetlenül a tengerparton, amiről nem sok mindent tudtunk csak annyit, hogy "jó lesz". Nézegettük is a Google-t és próbáltuk kitalálni hová is megyünk. Annyit láttunk, hogy kaszinó, strand és ehhez hasonló intézmények vannak a megadott helyen. Mivel igen tetemes súlyú berendezést és antennát kellett kivinni, ami repülőn elég költséges, ezért csomagküldő szolgálattal lett elküldve szinte minden Malagába. Hosszas vajúdás után kialakult a menetrend is az utazásról. Con és Andreas kedden, Zoli és én szerdán mentünk. Mivel én úgy vittem mindent magammal, elég jól fel voltam málházva: 5JI Gyuritól kölcsönkért K3, elkey + "2 kilós" mechanikák, laptop, szűrő, router stb. összesen 36 kg. Ezzel szambáztam végig az utat. A repülőtéren a biztonsági ember megszokott rutinnal vizsgálta meg a rádiót és egyéb tartozékokat, azonban az elkey mechanikánál kiakadt. Jött a szokásos kérdés: ez mi? Magyarázom neki. Hát ezzel gond lesz, mert ez olyan nehéz, hogy fegyvernek tekinthető, pontosabban "ütés gyorsító". Mondom neki, hogy mikor Moszkvába mentünk egy törött lábú kisgyereknek is elvették a botját fegyver címén, de odaadták az utaskísérőnek és az vigyázott rá a repülőn, tegyük most is ezt. Nem szeretnék a 300 Eurós mechanikának búcsút inteni. Na akkor jöjjön a főnök. A főnök, micsoda mázli, "szakértő" volt: megállapította, hogy ez egy szikratávíró, vihetem, de azért legközelebb tegyem be a csomagba. Madridban találkoztam Zolival és onnan együtt mentünk tovább. Ötre voltunk Malagában és onnan bérelt autóval mentünk Algeciras kikötőjébe, ahonnan komppal kellett átkelni a végállomáshoz. Az út nosztalgikus érzéseket ébresztett bennem, ahogy elmentünk a volt EA7-es QTH-m és Gibraltár jellegzetes sziklája mellett. Már sötét volt amikor a kikötőbe értünk. Elég tanácstalanul bóklásztunk a különböző betonterelők és konténerek tömkelege között - kicsit emlékeztetett az Izrael-Palesztina közötti átkelőre - mire beállhatunk a várakozók sorába. Egy órás hajó út után érkeztünk Ceutára, ahol a kb. 2 km-re lévő szálló (hostel) megtalálása újabb egy órát vett igénybe. Volt Google-ból kinyomtatott térképünk és úgy gondoltuk roppant egyszerű lesz odatalálni, csak az egyirányú utcákat kell figyelni. Hát nagyot tévedtünk. Utcanevet ritkán láttunk az egyirányú utcák iránya sokszor nem stimmelt, és sok utcanév át volt nevezve. (Erről meg az jutott eszembe, mikor annak idején az oroszok direkt pontatlan, rossz térképeket adtak ki az ellenség megtévesztésére és amikor volt a nagy földrengés a Kaukázusban, az amerikai mentőalakulatok nem találtak meg semmit.)
Miután megvolt a városnézés és kétszer konzultáltunk telefonon Connal, pont megálltunk egy újabb tájékozódásra, amikor teljesen véletlenül felbukkant Con és Andreas. Elmondták, hogy ők is egy órát bolyongtak az előző nap. Gyorsan lepakoltunk, majd elmentünk a legközelebbi kocsmába, ahol pár sör társaságában megbeszéltük a következő napot. Reggel 9-kor volt találkozó (rajtam kívül senki nem bírta a korai ébresztőt), igaz a nap is 8 óra után pár perccel kelt fel. Az idő nem volt túl biztató, ugyan nem volt hideg (18-20 fok), de többször eleredt az eső és ez így is maradt péntek estig. Lementünk a QTH-ra, ami végül is egy szabadidő park szerűség volt, de tél lévén szinte teljesen néptelen.
Csak az az épület amiben mi voltunk népesült be mindennap erobic táncosokkal. Aggódtunk is, hogy majd bezenélünk a hangosítójukba, de szerencsére egyszer sem jöttek panaszkodni. Egy spider már állt, amit előző nap összeraktak Conék, így ők nekiálltak a másiknak a Zoli a 3,5-es vertikálnak én pedig a forgatókat kötözgettem be és besegítettem ahol éppen kellett.

27741.jpg=27751.jpg=27733.jpg=27737.jpg=
Készül a spiderbeam ........................................................................................................... és a 80 méteres vertikál

1 óra tájban a német kollégák kezdték emlegetni a Zimmer Feriből jól ismert vezényszót: "mitagessen". Ezt mi úgy elengedtük a fülünk mellett. Időről időre visszatért a varázsszó, de mindhiába. Andreas, aki az a típus akiből folyamatosan dől a hülyeség és be nem áll a szája végül valami szintén ismerősen csengő "sztrájk" kezdetű mondatot motyogott. Zoli rezzenéstelen arccal kijelentette: amíg nincs sötét, addig antennázás lesz, mert még a 160-as vertikálnak ma állni kell. Próbáltak engem megkörnyékezni, hátha 3:1 arányban győz az ebéd, de én ironikusan kijelentettem, hogy nálunk nem úgy van mint a németeknél, hogy néha dolgozgatunk, hanem hozzá vagyunk szokva, hogy nem ebédelünk. Ezzel eldőlt a vita, Andreas ugyan abbahagyta a poénkodást, de dolgoztunk tovább. Kész lett a másik Spider és a 80 méteres vertikál, amiben EA9LS Mariano is segített. Ő egyébként szinte végig ott volt, amikor dolog volt. Még vissza volt a 160-as vertikál, de látszódott, hogy rá kell hajtani. Szerencsére, jött másik két segítő is (az egyik Jose EA9CD, akiről csak később tudtuk megy, hogy a ceutai rádióamatőr szövetség az UREC elnöke), így egy kicsit gyorsult a tempó. Szükség is volt rá, mert sötétedésre éppen sikerült felállítani az antennát.

27740.jpg=27739.jpg=27738.jpg=27781.jpg=
A 160 méteres vertikál építése

Ezután következett még egy kis benti munka és már majdnem 9 volt, mire abbahagytuk. Na akkor menjünk valahová vacsorázni. Én mondtam, hogy úgyis vigyázni kell a cuccokra, inkább maradok és QSO-zok. Aztán addig győzködtek, hogy végül is elmentem én is (igaz csak fél liter víz került egész nap hasamba, de a kusózásért feláldoztam volna). Szó ami szó, Zoli a helyiektől kapott egy tippet hová menjünk, ami megérte. A helyi séf kihozott egy kb. 60-70 cm méretű brutális halat, hogy ez megfelel-e? Gondolkodás nélkül rábólintottunk és amíg sült, nyeltük a sört és hallgattuk DL9USA adomáit. Merthogy visszatért az életkedve. Remek volt a hal, helyreállt az egyensúly Zoli és Andreas elmentek aludni, Con pedig lejött velem a QTH-ra egy frissen vásárolt gumimatraccal (hogy legyen min aludni). Tizenegy óra előtt pár perccel végre megszólalt az állomás. CQ de EA9/HA3NU kétszer háromszor leadtam és már be is indult a pileup. Csak 7 mega és 1.8 ment, mert a 80 méteres koax még nem volt rákötve az antennára, mivel átment az úttesten és még nem volt kész a védődeszka az autók ellen. Lenyomtam egy két órát 7 megán, aztán még egy kicsit 1.8-at is meg néztem, hogy megy az antenna. Közel volt már a hajnali két óra, mikor lefeküdtem, mert tudtam, hogy még másnap is lesz tennivaló. Reggel fél nyolctól ismét ment a kusó kb. 9-ig, amíg nem jöttek a többiek. Reggel 8-kor 14 mega még elég gyatra volt, de azért jött Eu, a végén még egy kis 18 mega is belefért. 750 QSO volt már a logban.
Pénteken a fő program a 7 megás 3 elemes spiderbeam összeszerelése és felállítása, a vertikálok körüli munka befejezése és az állomás összerakása volt. Gyorsan elugrottam a szállásra, elhoztam a K3-at és a jó kis magyar kolbászt és szalámit, amiket hoztam, hogy ne ismétlődjön meg az előző napi koplalás és legyen mit ebédelni.
Az idő kicsit romlott az előző napihoz képest, de nem volt túl rossz. Még délelőtt EA9LS összeütöttük a 80-as vertikál koaxát védő pallót. Jól elbeszélgettünk, mert ő csak spanyolul tud (mint a helyiek nagyrésze) én ezen a nyelven meg sajnos csak a QSO szöveget ismerem. Ettől függetlenül nyomta egyfolytában a sódert. Ehhez tudni kell, hogy az itteniek eléggé hadarva, szavak végét el-elcsípve beszélnek és túlnyomó többségben csak spanyolul. Szerencsénkre Con és Zoli is tudott annyira spanyolul, hogy tudjunk velük kommunikálni.
Délután jött az utolsó attrakció a 7 megás spider alias Tarantula felállítása. Igen goromba felhők gyülekeztek már a hegyek körül, de szerencsére szél még nem volt. Természetesen az eső időnként belódult, de ezt már megszoktuk. Körülbelül így is álltunk neki: Eleredt az eső, most már mehetünk felrakni az antennát. Az antenna súlyáról csak annyit, hogy Con egyedül emelte fel és hozta a kitolható oszlop tövéhez., mi csak arra ügyeltünk ne akadjon el. Mire kezdett sötétedni, helyére került az antenna és kívül minden nagyjából készen volt. Ami nem is volt baj mivel a helyi amatőrtársak már jelezték, hogy nagy vihar van készülőben, rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal.

27776.jpg=27734.jpg=27736.jpg=27735.jpg=
készül a 7 megás spider "Tarantula", látszik a képeken, hogy sötétedik az égbolt .......................................................................................... ez maradt belőle

Zoli összerakta az állomást és beélesztette a Wintest-et és az Internetet, amely a Con Vodafonos stick-jével ment. Az első verzió szerint a Zoli telefonján keresztül ment volna (UMTS), de nem volt hozzá elég térerő. Mindenesetre mindkét verzió elég költséges mulatság. Végül is összeállt a setup:
RIG: FT1000MP, K3, IC735, + Alpha91b (1.5KW), Titan III (1KW) - a hálózat üresjáratban 210V volt.
Antennák:
160: vertikál
80 vertikál (5 méterre a víztől)
40 spider beam, Z dipol a spider beambe szerelve
20-10 2 db spider beam egymástól kb. 15 méterre

27778.jpg=27747.jpg=27748.jpg=
A rigek összeszerelése

Este még megbeszéltük a kezdést, mely szerint én kezdem a versenyt és a Zoli szorzózik, a két német pihen. A verseny előtt még elmentem a szállásra, hogy két-három órát aludjak a verseny előtt és akkor már látszott, hogy a szél emelgeti alulról az egyik 7 megás spider elemet, de ez még csak az előjáték volt. Éjfélre visszamentem és még maradt egy 20 percem a bemelegítő QSO-kra. Aztán beindult a contest. Csodás kezdés volt 7015 környékén gond nélkül ment az osztás 230-240-es óraátlag volt, de a last 10-be többször is 400 körül lengett a "mutató". Lehetett volna még jobb is, mert így is voltak kisebb üresjáratok, néha meg egy cluster beírásnál hatalmas dzsumbuj keletkezett ami nehezítette az osztást. Három óra után váltottunk Zolival. Még kb. 20 percet dolgozott aztán megadta magát a Tarantula, az akkorra már 100 km/h felett tomboló szélnek. Ekkora már 800 QSO volt a logban. Innentől kezdve a felsősávos spiderekbe épített Z alakban meghajlított rövidített dipolokkal dolgoztunk. Ezek is jól működtek, de azért nem összehasonlítható egy 3 el antennával. Ezután jött egy kis 80 méter. Ez már sokkal nehezebb volt. Az Eu zoo nehezen kezelhető. Itt ha beírtak a clusterba elszabadult a pokol, mintha az életük függene a QSO-n. Hiába adtad le harmincas ütemmel, hogy pse only XY, ugyanúgy hívtak ezren. Azért túl lehetett élni :-). Kb. 8-ig ment 3,5 és 9-ig 7 mega. Nem volt érdemes nagyon felmenni 14-re, mert nem volt annyi állomás mint 7-en. Aztán jött egy óra 14 majd 21 mega. Ezt már Con csinálta és DL9USA szorzózott. Az első tizenkét órában 2300 QSO lett, hatszor volt 210 fölött és csak háromszor esett 150 alá az órás QSO átlag, de 120 alatt nem volt egyszer sem. Hát igen ez jó volt...

27754.jpg= 27749.jpg= 27755.jpg=27742.jpg=
DL9USA, HA1AG ................................................ DF4SA, HA3NU ................................... DL9USA, DF4SA, ..................................... Középen EA9IE

Lassan kezdett beindulni 21-en USA és ahogy telt az idő egyre inkább kiszorította az Eu jeleket. 16 után már szinte csak ők szóltak. Akárcsak 7 megán itt is a nyugati part ugyanúgy szólt mint a keleti. Csodás volt... Pár QSO erejéig megnyílt 28 is USA irányba. Este hétkor szólt rám a Con, hogy most már menjünk le 14-re, mert ott még csak 350 QSO volt, pedig ebben az órában még 200 felett volt a QSO szám!
Napközben jött több helyi HAM, aki kíváncsi volt az operációra, délután pedig meglátogatott minket EA9IE is, aki talán a legismertebb amatőr Ceután. Hozott nekünk egy kis sütit, meg kávét és jól elbeszélgettünk vele. Az eső egész nap szakadt, minden teljesen átázott, az épület belül is folyt a falakon a víz. A folyosón egy partvissal folyamatosan söpörtük ki a vizet, ami néha már majdnem bokáig ért. Egy ilyen víztologatás közben morgott Andreas valami hasonlót a bajsza alatt a megszokott humorával: "Man müsste zwei Torreros hierher rufen, um dieses vieles Wasser zu saufen". Azaz "ide kellene hívni két torreádort, hogy felvedelje ezt a sok vizet". Az elemek elleni harcban a legkitartóbb mégis Con volt. Bulldog kitartással szinte egész éjjel kinn bóklászott a viharban, hogy pl. megvédje az esőtől a 80-as vertikál betápját vagy éppen ponyvát fabrikáljon a bejáratra, hogy kevesebb eső essen be, merthogy a folyosón nem volt bejárati ajtó.

27744.jpg=27779.jpg=27746.jpg=27743.jpg=
mindent fell kellett rakni a földről ..... az épületen belül falakon folyt a víz ....... "hálószoba" .................... EA9LS szakadó esőben

A második éjjel már csökkent a QSO szám, volt egy óra amikor 100 alá csökkent a QSO szám (micsoda gyalázat!) a lezúduló égi áldás mennyisége viszont nem. Az első éjjel csendes 80 méter bezajosodott, de nem folyamatosan, hanem hullámokban jött a zaj kb. egy perces periódusokban. Szerencsére olyan erősek voltak a jelek, hogy folyamatosan lehetett dolgozni. A Con által vásárolt gumimatrac eredeti rendeltetése szerint volt használva, mert vízben állt folyamatosan. Sőt ahogy az átázott vizes cuccainkkal ráfeküdtünk, már felül is tiszta víz volt. Egy kemény két órai alvás után, így arra ébredtem, hogy fázik az oldalam, mert addigra teljesen átázott a ruhám. Aztán jött az újabb QSO dömping ami feledtette az ilyen apróságokat. Délelőtt beindult 28 mega Eu-nak, de szinte csak a Balti államok, SP, OK jöttek. Néha pár UR meg DL, magyar senki kivéve HG6Y-t aki plusz 20-al dübörgött. Ami elkeserítő volt, hogy nem hallottuk a keleti irányból a szorzókat, még olyant sem, hogy 4k6 vagy A7. Elkeserítő volt, de mondták a helyiek, hogy ez itt nem ritka dolog. Japán is alig lett az egész versenyen (20-30?). Közben elállt a vihar sőt szikrázó napsütés volt, viszont viszont lehűlt a levegő 12-13 fokra.

27753.jpg=27780.jpg=27777.jpg=27775.jpg=
USA ..................................................................... szemben ZB2 .................................................. Kelet .................................................... Szemben Marokkó

Délután inkább 14-en voltunk. Mikor beültem szorzózni mondtam a Connak, hogy fel kellene menni 21-re mert erősen jön USA. Erre mondta, hogy volt fenn, de nem volt jó. Én csak erősködtem időnként, hogy jól jönnek, mígnem felmentünk, de neki volt igaza, közel sem ment úgy a sáv mint előző nap. Viszont egy jó kis pile up erejéig beindult 28 a yenkiknek. Nagyon belódultak , de nem tartott tovább egy fél óránál. Azért még vasárnap is összejött pár kétszáz feletti óra, de már nem volt olyan nagy roham mint első nap. Vasárnap is sok látogatónk volt, azon kívül akik segítettek jöttek más helyi érdeklődők is. Megint jött Juan EA9IE is és mondta, hogy hétfőn az antenna bontás után jó lenne egy közös ebédet összehozni. Volt még egy idősebb úriember is a látogatók között, akinek valamilyen "LU" engedélye volt (a hívójelére már nem emlékszem), ő kitartóan végig aludta mellettünk, néha kicsit horkolva, az utolsó pár órát, majd együtt örült velünk a verseny végén a kiváló eredménynek.

Band QSOs Zones Countries
------------------------------
160: 225 14 68
80: 1057 23 99
40: 2042 36 126
20: 1527 36 122
15: 2125 37 146
10: 573 22 94
------------------------------
Total: 7549 168 655 Total Score = 18,465,651

95 magyar állomás került a logba és 11-12 HA állomás írt be minket a clusterba. Köszönjük a qso-kat és a beírásokat is.

27750.jpg=27752.jpg=
hétfő 1 óra, megszületett a végeredmény amivel elégedettek is voltunk ...................... verseny utáni csapatkép: DL9USA, DF4SA, HA3NU, EA9ZL (LU3HAK), HA1AG

Ezután mindenki ment aludni, kivéve engem, mert én még olthatatlan vágyat éreztem egy kis kusózáshoz. Hajnali ötig még fenn voltam é még egy 300 QSO-val gyarapítottam a logot, emellett jó néhány állomást sikerült új DXCC-hez juttatnom. 40 és 160 tiszta volt azonban 80 méteren megmaradt a periodikusan feljövő zaj, ami már olyan erős volt, hogy nem lehetett venni csak a nagyon erős állomásokat. Még 160 is jobb volt, azonban ott hamar elfogytak az erősebb állomások és maradtak a zajszint határán küzdő gyengébb jelek.

Reggelre megint eleredt az eső, azaz nem eleredt, hanem szakadt ahogy lefért. Nem sok választási lehetőség volt, bontani kellett az állomást. Gyakorlatilag pár percnyi kinntartózkodás után teljesen bőrig áztunk és egy idő után teljesen közömbössé váltunk a nyakunkba zúduló özönvízzel szemben. Nem volt így kellemes dolgozni, de muszáj volt. EA9LS Mariano végig segített, bár ő jobban el volt látva eső elleni ruhával (valami vízhatlan halászruhaféle volt rajta). Estéig az udvaron lévő vödör megtelt vízzel, ami annyit jelent, hogy kb. 50 cm csapadék esett le a hétvégén.
Kb fél öt tájban lettünk kész és sok vacakolni való időnk nem maradt, mert a 6-os kompot még el akartuk érni. Ekkor bökték a barátaink, hogy mikor átjöttünk Európából, akkor be kellett volna jelenteni a sok cuccot amit áthoztunk, mert visszafelé szívózhatnak velünk. Ez a hír azért nem esett jól, főleg mert idefelé se határőrt, se vámost nem láttunk sehol.
Mondták, hogy amit tudnak segítenek, hogy baj nélkül visszajussunk. El is kísértek minket a kikötőig és ott a hatóságnál elrendezték, hogy ne legyen gondunk visszafelé sem.
Mivel még mindig esős, szeles volt az idő a visszafelé út nem volt olyan sima. Kb. két-három méteres hullámok dobálták a hajót, amit többen nehezen viseltek. Volt aki sikítozott, volt aki láthatóan tengeri beteg lett és volt aki az Estonia kompot emlegette, mivel ez is olyan típusú komp volt.
Algecirasban még találkoztunk EA9LZ-vel és megköszöntük neki a szervezést. Közel éjfél volt mire az új szállásunkra a Malaga melletti Torremolinosba érkezünk. Nagyon ki voltunk éhezve már egy kis vacsorára, mivel csak egyszer ettünk meleg ételt az egész kinntartózkodásunk alatt. Végülis kellett érnünk egy kínai étteremmel, mert a környéken már minden zárva volt. Visszarepülésnél sem volt minden gördülékeny, a Zoli madridi járatát törölték így majdnem ott rekedt. Nekem pedig a budapesti gépem késett, így éppen elértem az utolsó buszomat Szekszárdra és, hogy ne legyen minden tökéletes 75 kilométerre a végcéltól Dunaújvárosban egy kereszteződés közepén bedöglött a busz. Még rendőrt is kellett hívni nehogy belénk dörgöljön valaki, amíg megjavítják a szerkezetet. Végül azért fél kilenc helyett éjféle hazaértem.
A végeredménytől függetlenül nagy élmény volt ez a "kiruccanás" Afrikába. Sok bizonytalansággal jár belevágni az ismeretlenbe és persze sok munkával felépíteni egy komplett, versenyképes állomást, de az ott szerzett élmények miatt megéri.

Köszönet HA1AG-nek, HA5JI-nek és a Spiderbeam GmbH-nak a supportért.


BACK TO MAIN PAGE

further pages - további oldalak

ellenörzőszám