Rádióamatőr közösségi WEB oldal - elindulás
514.jpg=Aloldalak - fejléc fénykép
Belépés

azaz:

(ide a fenti képen látható ellenőrző számot kell beírni, belépéskor is és regisztrációkor is)

Új regisztráció
WEB oldal is

Név:
Jelszó:

Admin (HA5NG)
Szerkezeti felépítés (megtekintés, módositás)
Szerkezeti felépítés (vázlat)
Üzenet módosító (megtekintő) gombok
Tagok
Elindulás
Minden WEB oldal alapvetően üzenetek halmazából áll. Egy üzenet gyakorlatilag bármi lehet :-). Szöveg, kép, menü, hang, video, stb.

Minden WEB oldalnak van egy tartalmi és egy szerkezeti felépítése. Nézzük először a szerkezeti felépítést:

A különböző "üzenetek" úgynevezett csoportokba szervezhetők, amelyek újabb csoportokat alkotnak. Egy átlagos WEB oldal alapvetően három csoportból áll: oldal fejlécből, oldal törzsből és oldal lábjegyzetből. Mindegyik csoport vagy további csoportokból, vagy egyedi elemekből épül fel. Nézzük meg, mik az alapvető csoportok, illetve mik az alapvető elemek!

Minden csoport a képernyő (WEB oldal) egy téglalap alakú területét definiálja. A WINDOWS (mint a neve is mutatja) is ilyen csoportokból (ablakokból) épül fel. A CSS ezeket dobozoknak hívja, a későbbiekben mi is ezt favorizáljuk :-).

Alapvetően kétféle csoportot különböztetünk meg: egymás alatti és egymás melletti elemek (csoportok) csoportját. Ezek biztosítják mind a függőleges, mind a vizszintes építkezést. Az egyszerűség kedvéért bevezettünk további öt egymás alatti csoportot, ezek az oldal, oldal hasáb, oldal fejléc, oldal törzs és oldal lábléc. Bevezettünk továbbá két olyan egymás alatti csoportot, amelyek igazán dinamikussá tehetik az oldaladat: az egyik a téma, a másik a napló. Mindkettő olyan üzenet halmaz, melyekbe a kész oldalról küldhetők üzenetek, de amíg a naplóba csak annak tulajdonosa írhat, addig a téma teljesen nyílvános, azokba bárki írhat (bejelentkezés után). Itt kell szót ejteni két további csoportról, ami nem más, mint a két előző csoport másolata. Ezeknek főleg ú.n. közösségi rendszerben van jelentősége, ahol sok felhasználó van és sok téma fut párhuzamosan: "kedvenc" témáimról nyithatok egy külön oldalt, ahol helyben hozzá is tudok szólni azokhoz, nem kell mindig ugrálnom, keresgélnem :-).

A saját oldalainkon bejelentkezés után megjelenik egy rövid választó menü (ezeket csak mi látjuk, mi is csak bejelentkezés után). Ha itt bejelöljük az "oldal szerkezeti felépítésének vázlata"-t, akkor láthatjuk, hogy milyen "doboz"-okból is épül fel a WEB oldalunk. Igazából nem csak a saját, hanem bármely másik (az adott rendszeren belüli) oldal felépítését is meg tudjuk így nézni (ehhez előbb a saját oldalunkon kérni kell ezt a lehetőséget, majd ezután nézhetjük meg egy másik oldal felépítését).

Egy rendszeren belül minden egyes elem (doboz, kép, üzenet, stb.) egyedi azonosító számot kap, a későbbiek folyamán ezzel a számmal (mint azonosítóval) tudunk hivatkozni az adott elemre.

Mint már írtuk, maga a WEB oldal igazából (megfelelően csoportosított) üzenetek halmazából épül fel. A könnyebb kezelhetőség miatt minden csoport egyben önálló üzenet is: ezeket hívjuk a csoport bevezető üzeneteinek. Ha (bejelentkezés után) bejelöljük (az oldalunk alján, vagy a megfelelő menüpontban) az Üzenet módosító gombok megjelenítését, akkor a megfelelő gombokra kattintva tudjuk módosítani a megfelelő üzenetet. Nincs külön szerkesztő oldal, mindig a saját oldalunkon dolgozunk, így nem fordulhat elő hogy mást látunk, amikor szerkesztjük az oldalt, és megint mást, amikor lekérjük azt!

A szerkezeti struktúra megváltoztatását szintén az oldal alján (bejelentkezés után) megjelenő "menü"-ben kérhetjük: ehhez ki kell választanunk "Az oldal szerkezeti felépítésének (struktúrájának) megváltoztatása" részt, ekkor az oldal alján megjelenik egy szerkesztő ablak, ahol valamely (az oldalon szereplő) doboz szerkezetét lehet megváltoztatni: különböző tulajdonságokat rendelhetünk hozzá (pl. háttérszin, betüszin), hozzáadhatunk, vagy elvehetünk belőle elemeket (csoportokat). Fontos, hogy ha valamit törölni akarunk, akkor mindig az azt tartalmazó dobozt kell kiválasztani, abból kell törölni a nem kívánt elemet! Ugyanez a helyzet bővítés (hozzáadás) esetén is: mindig azt a dobozt jelöljük ki, amelyiket bővíteni akarjuk, majd azt kell megmondani, hogy az adott dobozban az új elemet hová akarjuk elhelyezni, azaz melyik elem elé, vagy mögé! Ha a tartalmazó doboz egymás alatti elemekből áll, akkor az "elé" értelemszerűen a fölét, míg a "mögé" az alát jelenti, egymás melletti elemekből álló csoport esetén pedig azt, hogy a megadott elem (doboz) bal, vagy jobb oldalára kívánjuk-e elhelyzeni.

Kérdések, hozzászólások
Itt tehetitek fel kérdéseiteket, illetve mondhatjátok el véleményeiteket az olvasottakkal kapcsolatban.
Jasko Sanyi - 2007-08-23 01:35:50
Hallo Barati Üdvözletem!Ha megengeditek,itten egy régi-azaz 1944 körüli igen jo Vicc.<irom,tegyétek be ide hadd olvassák a többiek is!
"A menyországban fordult elö az alabbi beszélgetés",jelen vannak :Roosvelt USA.elnöke,Hitler a Német Bir.kancellárja,SChucsill anglia Ministerelnöke,J.Stalin a sovjetunio Generalissumusaa."Megszolal Hitler,mondja: az Uristen neki adta az egész Europát!..aztán Churcsil:neki is megigerte az Uristen,hogy az egész Ázsiat nekem adja!..Majd megszólal Roosvelt USA.Elnöke:nekem azt igérte,hogy az egész Amerika,USA.Canada,stb ez enyém lesz!....A beszélgetés végén megszólal Stalin:
"nahát,nahát!..én semmiképpen nememlékszem,hogy ilyesmit valóban megigértem volna!-Ti álmodtok,vagy mi??..."
Na remélem jo volt?tetszett? Baráti Üdvözlettel OM-Szlovákiabol egy "idösebb Radioamateur !--73!...

ellenörzőszám