ZB2/HA3NU
3857.jpg=zb2 fokep

ZB2/HA3NU 2006.08.08.

Malagai nyaralásunk fénypontjának terveztem egy egynapos kiruccanást Gibraltárba, kicsit újra megízlelni milyen is egy egzotikus helyről QSO-zni. Miután meg lett a nyaralás helyszíne (célirányosan Gibraltár közelébe), megkezdtem a tájékozódást az interneten, mire is számíthatok. Előszőr magát a miniállamot igyekeztem megismerni, majd a helyi rádióamatőr szövetség tagjaival próbáltam felvenni a kapcsolatot. Ez utóbbi eleinte nem sok sikerrel járt, mert az interneten található néhány E-mail címre írt leveleimre egyik fél sem válaszolt.
Nagyon pozitív élmény volt viszont a helyi hatóság hozzáállása az engedély kiadásához: egyrészt ingyenes, másrészt az E-mailen történt megkeresésemre még aznap válaszoltak és pár nap múlva az engedélyt is megküldték pdf-ben.
ZB2 licence
Miután hiába vártam a válaszra a helyi amatőröktől, írtam egy E-mailt OH2KI Jormának aki ZB2X-ként sokat dolgozott onnan. Ő szinte azonnal válaszolt és nagyon sok hasznos tanáccsal látott el. Ezek között volt például ilyenek:
korán kell menni elkerülendő a határon a két-három órás tumultust,
a legdélebbi pontról lehet QSO-zni,
nem kell megijedni, ha rendőrök igazoltatnak a rádiózás miatt,
többször kell a helyieknél próbálkozni, ha választ akarok kapni.

Ez utóbbit megfogadva írtam mégegyszer mindegyik birtokomban lévő címre, majd több napi várakozás után (ez kb. 10 nappal indulás előtt volt már) kikerestem az interneten az elnök telefonszámát és felhívtam. Nem volt otthon, de a feleségének elmondtam, hogy miért keresem és úgy látszik ez hatásos volt ("chercez la femme" effektus?), mert másnap megkaptam a válasz E-mailt. Ez azért volt olyan fontos a számomra, mert ha az autóból tervezett rádiózás nem jött volna be, akkor a szövetség állomásáról szerettem volna dolgozni.
Alan om biztosított róla, ha kedd este megyek oda, akkor szívesen látnak és QSO-zni is fogok tudni. Így már nyugodtabban vágtam neki az útnak.

A fentiek alapján keddre terveztük a kirándulást Gibraltárba, ami kb. 120 km-re volt az EA7 QTH-tól. Reggel fél hatkor kíméletlen voltam és felráztam a famíliát (éjjel 1-2 között szoktunk lefeküdni), nagy nehezen lelket öntöttem beléjük és fél hétkor elindultunk. Viszonylag jól lehetett haladni, így reggel fél nyolc tájban megláttuk a távolban felhőtakaróba burkolódzó "sziklát" ("The Rock", ahogy becézik).

3945.jpg=

Jormának igaza volt a sorbanállással, mert kb. egy másfél kilométeres sor várt ránk. Szerencsére a határon nem sokat vacakoltak az áthaladókkal, az útlevél felmutatására már intettek, hogy mehetünk, így egy jó háromnegyed óra alatt átértünk. Jorma tanácsának megfelelően végig követtük a "Europe Point" jelzést, ami keskeny kacskaringós utakon levezetett minket a félsziget legdélibb pontjára. Ekkor kb. kilenc óra lehetett, kiszálltam és felmértem a terepet, mihez tudom rögzíteni a pecabotot és kihúzni a drótot. Volt egy hosszú kerítés, de az nem volt szimpatikus, mert drótfonatú volt. Szinte kínálta magát a viágító torony, de oda nem lehetett lemenni (a helyiek már aktivizálták korábban.

3946.jpg= 3947.jpg=
Az Európa pont


Végül egy kőkerítés mellett döntöttem, ahol az antenna egyik végét a drótkerítéshez, a másik végét a földre tudtam lehúzni. A pecabot 5 méterre ment ki, rajta a 14-es dipóllal.

3948.jpg=3956.jpg=3950.jpg=3951.jpg=

Ez volt a "csoda technika", így nem meglepő, hogy nem nagyon dübörögtem. Előttem északi irányba egy kb. ötszáz méter átmérőjű lapos terület volt, mögötte a szikla "élével".

3968.jpg=
akár egy beverage is elférne

A többi irányban kb. 100-200 méter távolságban a tenger. A család nekiállt reggelizni én meg telepíteni. Végül rákötöttem az autó akksijára az FT990-et, amit az első ülsésre raktam és egy jó fél óra alatt kész is lettem mindennel. Az xyl hozott ugyan két szendvicset, de már nem bírt érdekelni, ott sült, az akkor már 32-33 fokos melegben, amíg az első másfél órát végig nem dolgoztam. Ezalatt a többiek körülnéztek a közelben. Sajnos itt a déli ponton túl sok látnivaló nincs, így hamar visszértek. 10.00-től, az első CQ-tól 11.15-ig 224 QSO lett, természetesen csak Eu, 90%-ban távírón. Szép számmal került HA állomás is a logba.

3949.jpg= 3953.jpg=3955.jpg=3971.jpg=

Kicsit nehézkes volt az osztás, mert szűkös volt az autóban a hely, időnként a kormányon írtam a logot, mert a laptop akksija otthon maradt, ráadásul nem láttam a készülék kijelzőjét, mert nagyon alacsonyan volt és olyan fényesen sütött a nap (pedig a rig háta mögött volt), hogy nem láttam a kijelzőn, hogy merre vagyok. Arról már nem is szólva, hogy az egyre növekvő forróságtól csorgott a szemembe a veríték.
Majd szólt az xyl, hogy a hátam mögött is van egy lengyel amatőr lakókocsival és már beszélt is vele. Körülbelül 100 méterre települt tőlem Slawek SP2JMB, a lakókocsijában egy FT1000MP-vel és az oldalához egy soksávos vertikál volt rögzítve. Átsétáltam, hozzá és váltottunk pár szót. Elmondta, hogy ő is ingázik a lakókocsijával, mert este 10 óra után kiküldik a rendőrök Spanyolországba, ugyanis éjszakára csak szállodában lehet megszállni. Tilos mindenféle kempingezés. Közben az xyl-ek megbeszélték a "rádiós özvegyek" sorsát.

3952.jpg=
Slawek SP2JMB

Ezután bementünk a belvárosba, tettünk egy kimerítő túrát a sétáló utcán és környékén. Ekkor már meglévő térkép és a sebtében összeszedett helyismeret segítségével beazonosítottam a szövetség QTH-ját, ami a nevével ellentétben (Coaling Island) nem szigeten van, hanem egy nagy mólón. Meg is találtuk a barakkot az antennával (egy többsávos vertikál árválkodott mindössze).

3958.jpg=3973.jpg=3957.jpg=

Ez a szövetség QTH-ja..........................ez pedig az Eu irány

A QTH USA irányba jó, viszont EU-nak ott tornyosul a hegy. Elég nagy placc lenne antennázni is... nem utolsó sorban ingyen lehet parkolni és hely is van. Hagytam egy üzenetet a fiúknak, hogy arra jártam, majd visszamentünk a városba a 37/38 fokos sétálgatás fáradalmait enyhíteni, na és az új DXCC-t egy sörrel szentesíteni.

3960.jpg= 3961.jpg=
Láttunk amatőrnek(tűnő)antennákat a fő utcán (dipol, vertikál, delta loop)

Este hat után értünk vissza a reggeli QTH-ra, ahol ismét kipakoltam az antennát, ezúttal a 18 Mc-s dipolt húztam fel. Először azt hittem rossz lóra tettem, mert ahogy végig tekertem a sávban egyetlen állomást sem hallottam. Szerencsére a CQ megtette a hatását és nem kellett antennát cserélnem. Az FT990 már nem került az első ülésre, mert a család úgy ahogy volt elaludt az autóban a kimerültségtől. Nem volt mit tennem a csomagtartóban rendezkedtem be és állva osztottam a jónépet. Kit érdekel ha megy a pile-up (elnézést, ha nem volt mindig tökéletes a CW), reggelig elálldogáltam volna. Később átmentem SSB-re és addig furakodtam, míg oda tudtam ülni a rig mellé.

3962.jpg= 3963.jpg=

Egyszer felnézek az osztásból, hát 50 centire tőlem egy rendőrrel nézek farkasszemet. Eszembe jutott Jorma egyik tanácsa, előfordulhat, hogy igazoltatnak. Nagyon udvariasak voltak, megértésemet kérték, de hát a biztonság, meg közel van a mecset stb.
Megmutattam az adóengedélyemet, megnézték és el is mentek. Épphogy kezdett felfutni az osztás "megint jőnek kopogtatnak". Ekkor kicsit már elgondolkodtam, hogy mi is lehet a baj. Egy dolog miatt aggódtam csak: az adóengedély kérésnél meg kellett adni, hogy honnan fogok rádiózni és én jobb híján a szövetséget adtam meg. Mégegyszer végigolvasták alaposan az engedélyt és mindent felírtak, amit fontosnak találtak az engedély számától a lakcímemig, de szerencsére azzal nem foglalkoztak, hogy miért innen dolgozok. Ezután már nyugodtan dolgozhattam, de pile-up nem volt folyamatos. Bíztam benne, hogy este lévén lesz egy kis USA terjedés, de fortuna nem volt kegyes hozzám, alig került pár DX a logba. HA állomás szerencsére azért lett jópár. Így összességében 570 QSO lett mintegy három és negyed óra alatt. Kezdett alkonyodni és a család is már elég nyűgös volt ahhoz, hogy bontsam az állomást. Látva a csapat elcsigázottságát, mindenki örömére a szövetséghez már nem mentünk vissza. Egy két napot még el tudtam volna tölteni a RIG mellett, de talán majd legközelebb...

Statisztika:
QRV: 3.25 óra
Total QSO: 570
CW: 430
SSB: 140
Legjobb óra: 196
legjobb félóra: 99
legjobb 10 perc: 43

QSL via bureau OK,

ZB2/HA3NU LOG


Még pár kép:

3967.jpg=3978.jpg=
Itt van a "The Rock" Hotel is (USA oldal)...egy potenciális QTH

3977.jpg=
Andi HG3304, Ildi HG3FTU, Andris HG3305

3964.jpg= 3965.jpg=3976.jpg=3975.jpg=
3974.jpg= 3980.jpg=
EA7/HA3NU 2006 08.06-08.11, Málaga, Spain

Családi nyaraláson voltunk Spanyolországban, de úgy gondoltam megér egy kis cipekedést, hogy onnan is rádiózzak egy kicsit, hiszen "navigare necesse est" azaz rádiózni kell, no meg a célpont kiválasztásánál szempont volt, hogy át tudjunk ruccani Gibraltárba. Végül is az összes kikötő, koax, antenna stb. egy reklám szatyorban elfért, ezenkívül volt egy 70 cm hosszúra preparált összetolható pecabotom (így fért be a bőröndbe) "árbocnak". Az FT990 pedig hátizsákba került, kézi poggyásznak. A repülőtéren gond nélkül átment a rádió a biztonsági ellenőrzésen, legfeljebb rákérdeztek, hogy mi ez, de ki sem kellett venni a hátizsákból.

A hely ahol voltunk Malagától 18 Km-re nyugatra egy Benálmadena nevű üdülő városban volt. Az apartman hotel amiben voltunk 14 szintes volt, éppen ezért előzetesen nem sok reményt fűztem hozzá, hogy egyáltalán antennát tudok kitenni. Ezúttal azonban szerencsém volt, mert a legfelső szinten kaptunk helyet, ráadásul egy sarok apartmanban, így a szokványos kis erkély mellett, ami dél felé nézett, volt egy 8 méteres is a keleti irényba. Azért, hogy ne legyen minden tökéletes a fejünk felett volt egy kb. 3x10 méteres neonreklám, ami miatt (és maga az épület miatt) a nyugat irány tökéletesen le volt zárva. Európa irányba is elég magas hegyek voltak, amik a kelet felé folyamatosan csökkentek, majd onnan lefelé a tenger volt. Ebből az irányból dübörögtek az állomások. Sok I, S5, 9A, 4X, UA6 került a logba és sokan adtak + 10-20 dB-t a 100W, dipólra. Két dipólt vittem az egyik 30 a másik 20 méterre volt hangolva, ezenkívül mindegyik visszahajtható volt 17 illetve 12 méterre. Az erkélyre a 20 méteres dipól fért ki inv vee alakban. Emiatt és valószínűleg a fal közelsége miatt (50-100 cm) az SWR leromlott 1:2,5-re, de a készülék gond nélkül illesztette.

3919.jpg= 3924.jpg= 3923.jpg= 3927.jpg=
Eu irány......................Kelet..........................dél


3922.jpg=
találtam egy új DXCC-t Marttinak

Érdekes módon 80 méterig bezárólag az összes sávon le lehetett illeszteni a 14-es dipólt, de 30 méter alatt nem dolgoztam vele. Ebbe az is belejátszott, hogy reggel a napfelkelte időszakban (07.35) a szombat reggeli WAEDC-t kivéve, nemigen lehetett állomást hallani, kicsit olyan brazil szindróma volt.

3928.jpg= 3929.jpg=3930.jpg=3931.jpg=
.13 emelet....neon reklám az antenna mögött...magasban egy dipol


Szombat este értünk oda, vasárnap reggel napfelkeltkor felkeltem, összeraktam a riget, felállítottam a pecabotot és félóra múlva már ment a QSO gyártás. USA irány kizárva, így maradt Eu, az viszont időnként nagyon jól jött. Voltak olyan időszakok amikor annyian hívtak, hogy már érdemes volt átállni az 599 üzemmódra. Pedig nem volt trükközés, mindig adtam a hívójelem és időnként a QTH-t is. Lévén családi nyaralás, természetesen nem sokat rádióztam, többnyire reggel és későn este, időnként a fürdést/napozást megszakítva "sör szünetet tartva". Összességében 564 QSO lett, túlnyomó többségében 14 CW-n Európa. Amit nem nagyon értettem, hogy miért nem tudtam több JA-t csinálni, de ehhez nyilvánvalóan hozzájárult a pocsék terjedés és, hogy 2000 km-rel messzebb voltam tőlük, mint otthonról.

3932.jpg= 3933.jpg=3934.jpg=3936.jpg=
................Érdemes volt nézelődni QSO közben...................Ennyi volt a cucc

Szombat reggel még csináltam pár WAE QSO-t, aztán bontottam az állomást, amihez nem kellett félóra.

Hazafelé a malagai reptéren megmotoztak, alaposan körbenézték a rádiót, majd Zürichben még valami szondafélét is végighuzigáltak rajta (nem tudom mit nézhettek vele). Csak otthon tudtam meg a londoni eseményeket és értettem meg, hogy mi volt ez a nagy vizsgálódás.

Köszönöm mindenkinek a QSO-t és a cluster beírásokat!
QSL via bureau.

Végül egy kis statisztika:

QRV: 14 óra
Total QSO: 564
DX: 41
CW: 524
SSB: 50
Legjobb óra: 76 QSO
Legjobb 30 perc: 47 QSO
Legjobb 10 perc: 28 QSO

Málaga:

3938.jpg= 3939.jpg=3940.jpg=3937.jpg=

Granada:

3969.jpg= 3942.jpg=3943.jpg=3944.jpg=
BACK TO MAIN PAGE

further pages - további oldalak

ellenörzőszám