4O/HA3NU
26330.jpg=

4O/HA3NU 2010 07.24-07.31, Montenegro, Tivat


Újabb olyan családi nyaraláson vagyunk túl, amelynél a QTH érdekessége miatt érdemes volt helyet szorítani az autóban a rádiónak, antennáknak és egyéb kiegészítőknek. A célpont, amit kinéztem Montenegro. Több szempont is motivált a választásban: ebben az országban (és Boszniában) még nem jártunk, még nem annyira felkapott, tehát nem drága, viszonylag közel van és rádiózás szempontjából is érdekes. Nem utolsó szempont volt az sem, hogy az utolsó két hazai nyaralásunkon szinte végig esett az eső és hideg volt. Ehhez képest Európa legcsapadékosabb helyére mentünk, de erről majd később.
Azt tudtam előre, hogy a szállásunk egy kb. 500-600 méteres hegy oldalában lesz, ami mögött még magasabb 1000 méter feletti hegyek vannak, valamint a fényképek alapján látszott, hogy az épület mögött van szabad hely, de a terep nagyon meredek.
Ezért arra gondoltam, hogy inkább dipólokat fogok használni vertikálok helyett. A legrosszabb eshetőségre felkészülve egy 10 méteres pecabotra raktam fel "bajusz" dipólt 40, 30, 20, 17 és 12 méterre lejtősen lehuzigálva több irányban. Egyenként behangoltam őket, aztán egyben az egész kupacot 18 megáig jó volt, 24 már nem. A csúcsban a porcelán dió szolgált csigaként. Az egész pakk nagyon kis helyen elfért ezért még tartaléknak betettem egy 12 méteres pecabotot + antennadrótot.
23-án indultunk nem sokkal éjfél előtt és mintegy 700 Km-es út állt előttünk, igen kevés autópályával, annál több kacskaringós hegyi utakkal. Első pihenőhelyünk a Neretva völgye volt a maga fantasztikus kilátásával, majd Mostar következett, ahol megnéztük a belvárost, ami valóban gyönyörű és érdemes rá időt szánni. Innen már csak 200 Km volt a végcél a Kotori öbölben lévő Tivat város Donja Lastva nevű része. Ez a 200 Km még négy órát tartott, ami szerpentinezést, határátkelést és kompozást jelentett. Cucc ki az autóból, közben vizslató tekintet antenna telepítési lehetőség ügyében. Jött is a hidegzuhany: az épület mögött kb. 5 méterre undorító látvány fogadott egy nagyfeszültségű távvezeték képében. Ez legalább akkora pech, mint a szomszédomnak (aki galamb tenyésztő), hogy melléköltöztem a sok "pókhálómmal".

26332.jpg=
Távvezeték vészes közelségben

Gyorsan körbenéztem, de a többi oldal még reménytelenebb volt. Az ellenkező oldal meredeken ment lefelé az épület alá, a harmadik oldalon nagy fák közvetlenül az épültnél sűrűn egymás mellett, a negyedik oldalon kevés hely. Maradt még a terasz sarka, de oda dipólokat nem lehet kitenni. Mintegy órás keringés és töprengés után úgy döntöttem, hogy túl viszem a távvezetéken a dipólt és ott telepítem le (kb. 10 méterre tudtam elvinni). Ezután kellett még azzal a ténnyel szembesülnöm, hogy a terep másfél-kétméteres sűrű, szúrós, csípős gazzal van fedve. Bozótharcra nem készültem, de nem volt mit tennem: rövidgatyóban, ujjatlan pólóban szó szerint méterről méterre kitapostam magamnak az utat a pecabotnak, meg a drótoknak. Mire kész lettem úgy néztem ki mint Bruce Willis az összes "Die hard"-ban együttvéve. Mondani sem kell az összes üdülőtárs komplett idiótának nézett és valószínű igazuk is volt.
Estére kész lett az antenna, de az eredmény lehangoló volt: 7 mega OK, 10 mega csak 100KHz-el arrébb, de attól felfelé semmi. Egyszerűen semmilyen rezonanciát nem lehetett megállapítani.
Már javában ment az IOTA így pár kusó erejéig bekapcsoltam. Az megnyugtató volt, hogy a távvezetéktől nem volt QRN, viszont 14-en hiába illesztett a tuner érezhető volt, hogy nem jó az antenna. Ekkor már az egész éjszakai/nappali vezetéstől és utazástól kellően fáradtnak éreztem magam ahhoz, hogy eldőljek, mint a "Gátvéder" 5 liter fröccs után.
Másnap még dolgoztam egy keveset az IOTA versenyen, de nyilvánvaló volt, hogy nem megy a 14-es dipól normálisan. Inkább élveztük a 25 fokos vizet és hozzá a hűs söröket.
Estig elegendő habzó ital elfogyasztása után, úgy döntöttem, hogy a tartalék pecabotot kikötöm az erkély sarkába és 20 métertől felfelé függőleges dipóllal váltom meg a világot. Másnap reggel korán keltem, antenna le, dipólokat levagdostam, a 7 és 10 mega vissza. Délelőtt tízre kész lett a függőleges dipól, rádió bekapcs és mit hallok s9 zaj minden sávon. Hát ilyen nincs... beindult a hülye teóriák kitalálása, hogy mitől lett a zaj. Elment a kedvem az egésztől, így inkább engedve a család nyomásának nekiestünk a tengernek. Délután újra bekapcsoltam és lőn csoda, eltűnt a zaj. Uráááááá!!!! Most már csak az antenna hangolással kellett bíbelődni. Háromszor kellett leszedni a pecabotot, mire rájöttem a saját hülyeségemre, hogy a függőleges dipól mellett közvetlenül levezetett koax elhangolja az antennát. A Pavlov reflex működött, hiszen a korábbi években mindig vertikált telepítettem pecabotra ott meg alul jöhetett a koax bármerre. Végre mentek a felső sávok is, legalábbis antennailag.

26331.jpg=
Két antenna között távvezeték

Este volt egy remek Eu pájlap 10 és 7 megán, sok HA is bekerült a logba (köszönöm a cluster beírásokat) és éjfél körül már néhány USA is beesett 14-en. Ahogy teltek a napok nyilvánvalóvá vált ami az is volt, hogy a nagy hegyek rendesen leárnyékolják a főirányokat. A legrosszabb a JA irány volt, még grísáékkal is érezhetően nehéz volt a kommunikáció. Akik dübörögtek azok az öböl túlsó oldala felől jöttek EA, PY, de érdekes módon még ZL-től is kaptam 10 megán "strong sigs" beírást, de volt hogy USA-ból is kaptam 599+ riportot. Abban az irányban a szemben lévő hegyen van egyébként a 4O3A QTH-ja, így mindig kusózás közben sóvárogva nézhettem a remek helyet.

26333.jpg=
Ha kinagyítod a képet, látszanak a tornyok

A WRTC-n Ranko meginvitált, hogy rádiózzak tőle, de nem akartam azzal terhelni a családot, hogy egy napot otthagyom őket. Pedig egy éjjel több összeköttetés lett volna valószínű, mint amit hat nap alatt csináltam.
Sok OK, SP, DL került logba, sajnos Magyarország sokszor "lőtávon" belül volt és ilyenkor csak 449/559 jelek voltak (annak ellenére, hogy a kusók hevében 599-et adtam, mint például 0HW Lacinak). Az két három nap után nyilvánvalóvá vált számomra, hogy reggelenként valamiért nem megy 14 mega, de még délelőtt sem Eu-nak, valamint az is tisztán érezhető volt, hogy a felső sávok süketek. Igaz nem sok idő jutott a rádiózásra, de 18 megán csak két-három alkalommal tudtam normálisan dolgozni. Ami még tetézte a kieséseket, hogy az S9 zaj időnként kísértetiesen visszatért és ilyenkor néhány órára ki kellett kapcsolnom, amíg elmúlt.
Egyszer azért felkeltem hajnalban is, de felesleges volt. 40 méteren kiment pár CQ, de néhány állomás volt csak az eredmény. Viszont 3OD Árpival 599+os riportot tudtunk váltani. Azt sajnos többször tapasztaltam, hogy voltak kinn a sávban, be is írtak a clusterba, hogy CQ-zok és mégsem hívtak. Ezt azért láttam, mert volt egy ingyenes net elérhetőség (csak annyira gyenge volt a térerő, hogy ritkán tudtam rákapcsolódni). Ebben szerepet játszhatott az is, hogy az IOTA versenyen 4O3A és 4O0OTA is aktív volt és közel 6000 QSO-t legyártottak együtt, ezenkívül 4O/VE3EY is végigrépázott egy napot Ranko QTH-járól, ami erősen rontotta az esélyeimet.

26342.jpg=

Összességében nem sokat rádióztam (1300 QSO), mert a fenti marginális problémákon kívül rengeteg látnivaló is volt a környéken. Esténként is mindig akadt valami főleg, hogy a szomszéd apartmannal egy nagy közös teraszunk volt, így aztán velük is hamar összeismerkedtünk és sokat beszélgettünk egy-egy sör mellett. Emiatt az SSB üzemmódot is hanyagoltam, mert nem akarta a fülükbe üvöltözni a teraszon, mivel ott voltam berendezkedve. Vittem kábelt, hátha ráveszem magam a géptávírózásra, de úgy eldugtam (tudatalatti?), hogy nem találtam meg csak otthon mikor kipakoltam.

Gyönyörű az ország tengerpartja, nagyon szép Kotor óvárosa és maga az öböl, festői a kilátás Bar és Ulcinj várából, pezsgő éjszakai élet van Budván. A közlekedés sajnos megterhelő, az utak minősége jó de nincs autópálya, a parton zsúfoltak az utak egy óra alatt maximum 50 kilométert lehet megtenni. Egy dolgot viszont megint tanultam, mielőtt elindultunk, akkor mondta Andris fiam és a barátja (mint földrajzosok), hogy ők tanulták, hogy a Kotori öböl Európa legcsapadékosabb helye. Mondtam, hogy ne sutkázzanak, de utánanéztem és valóban: nem Izland, vagy Skócia vagy valami hasonló, hanem a Kotori öböl vezet 4200 mm-el. Ez annyiban nyilvánult meg, hogy olyan volt a fíling, mintha a mindennapos esők övezetében lennénk, de csak rövid kis esős periódusok voltak,

26334.jpg=
Ilyen lokális csapadék többször is volt

nem romlott el az idő, nem volt nagy a páratartalom, viszont nem kellett hőgutát sem kapni (32-33 fok volt) és éjjel jókat lehetett aludni, mert lehűlt a levegő, a hegyek pedig nem kopárak, hanem zöldek (persze csak bizonyos magasságig). Mindent összevetve megint gazdagabbak lettünk sok élménnyel és megint sikerült a rádiózás és antennatelepítés kihívásaival megküzdeni. Emlékezetes marad ez az út is.

Pár kép

26338.jpg= 26339.jpg= 26340.jpg=
Mostar (E7), Ulcinj (nr ZA) és egy tipikus parti kép

26341.jpg= 26380.jpg=26379.jpg=
Kilátás Bar várából, egy ősrégi vendéglő előtt, Kotor óváros

26343.jpg=26381.jpg= 26345.jpg=
Dubrovnik (9A)látképe és az óváros főutcája, alkonyat Tivatban
9A/HA3NU Vir island, Eu 170, CI 141 - 2007 július 26-augusztus 2.

10321.jpg=

Last minute stílusúra sikerült az idei családi nyaralás, az indulás előtt kb. 2 héttel kezdtük közelíteni a tervezett helyszínt, ami Zadar környékére esett. Innen már számomra tiszta volt a helyzet, hogy Vir szigetére kell mennünk. Öt nappal a tervezett (júl. 28.) indulás előtt le is foglaltunk egy szállást, ami szinte ideális QTH-nak tűnt. Az épület 80 méterre volt a tengertől és a közte semmi, csak pampa!!!! Már megálmodtam az antennaparkot, amikor jött a rossz hír, hogy sajnos elnézték az időpontot és az a hét nem jó, amit kinéztünk. Vidáman közölte a tulaj, hogy semmi gond, talált egy ugyanolyant, ami szintén ilyen közel van a vízhez és csak annyi, hogy két nappal korábban kell menni. Mivel sosem volt rádióamatőr a lelkem, azt már nem értette, hogy miért baj nekem, hogy ennél az apartmannál nem pampa van a tengerig, hanem nyaralók. Nem sok lehetőségünk volt válogatásra, mivel a szabi adott volt, így elfogadtuk. Mikor odaértünk mondta a hölgy, hogy az egyik emeleti és földszinti apartman között választhatunk. Rögtön javasolta a földszintit, egyrészt, mert ki van takarítva, másrészt sokkal hűvösebb, nem kell lépcsőzni, nagyobb a terasz. Szóval minden ez mellett szólt egy normál földi halandó számára. Viszont én a HAM kértem egy perc türelmet körül baktattam az épület körül és miután láttam, hogy lent nem lehet antennázni, a kisasszony legnagyobb meglepetésére az emeletre böktem. Itt sem volt rózsás a helyzet, mert ez ráadásul a déli oldal volt, ami annyit jelentett, hogy Eu irányban ott magaslott az épület. Azért a WARC GP teteje, meg a dipól legmagasabb csücske kilátszott. Olyan pechem volt, hogy az északi oldali lakók pont másnap mentek el. Aztán visszaemlékeztem az SV2-es QTH-ra és azt mondtam, annál rosszabb nem lehet. Még este felraktam a dipólt és összapakoltam a riget. Éppen dörzsöltem a markom, hogy csinálok pár CW QSO-t, mikor rá kellett döbbenem, hogy nincs meg a kitelepülős mechanikám tuchel-jack fordítója. Minden vicik-vacak tartalék volt, de ez nem. Reggel felfedező útra mentem, találtam is "műszaki" boltokat, de mikor mutattam a fejhallgató jack dugóját, csak a fejüket vakarták. Mindenki Zadart emlegette, mint valami varázsszót. Nem volt mit tenni, a jól megérdemelt fürdőzés helyett irány Zadar. Na de hová? Szerencsére egy mobiltelefonos kisboltos elküldött egy hangszerboltba, ahol még angolul is tudtak és ráadásul ott lógtak a szerelt jack dugós kábelek a falon. Csak éppen mind monó. Szerencsére a tulaj végre egy jó tippet adott és egy igazi alkatrészes boltba irányított. Meg is csókoltam örömömben a dugót, mikor kijöttem a boltból, pedig 70 km-t autóztam miatta.

10314.jpg= 10315.jpg= 10320.jpg=

Nem irányult a szabadság az IOTA hétvégére, de ha már így esett elindultam a 12 órás LP-MIX kategóriában. A bika "antennapark" a következő volt: 7 Mc-re a 10 megás WARC GP leillesztve, 14 Mc-re egy dipól, 21-re ugyanez a dipól.
Figyelembe véve, hogy a ház "háta mögül" kusóztam ezekkel az antennákkal és SSB-n alig tudtam QSO-t csinálni, az elért 620 QSO-val elégedett voltam és azzal is, hogy a 10 megás antennával 180 qso-t sikerült összekaparni 7 MHz-en. Mivel a sziget híddal van összekötve a szárazfölddel, így nem számít dxpedíciónak és egy kategóriában küzdöttem pl. az angolokkal -((.

10312.jpg= 10313.jpg= 10310.jpg=
Ha ezt a képet kinagyítod, látni a fehér viharsávot, ahogy jön le a hegyről.

Hétfőn este kaptunk egy kiadós vihart, így műsoron kívüli antennabontás volt az antennák utcán való landolását elkerülendő. Kedden újraépítés... Ezután még a szerdai nap maradt a rádiózásra. Összességében ezeregynéhányszáz összeköttetés lett, szokás szerint főleg Eu. Érdekes módon a japánok is szinte teljesen kimaradtak, pedig arra még nyitott volt az irány. Az is igaz, hogy olyan pocsék terjedés volt, hogy 14 mega fölött elvétve lehetett csak dolgozni. Ettől függetlenül jó volt innen is rádiózni egy picit.

Vasárnap este Zadarba kirándultunk, érdemes megnézni!

10318.jpg= 10311.jpg= 10317.jpg= 10319.jpg=

BACK TO MAIN PAGE

further pages - további oldalakellenörzőszám