HAMSOFT honlapja
Belépés

azaz:

(ide a fenti képen látható ellenőrző számot kell beírni, belépéskor is és regisztrációkor is)

Új regisztráció
WEB oldal is

Név:
Jelszó:

HAMSOFT
Admin (HA5NG)
Szerkezeti felépítés (megtekintés, módositás)
Szerkezeti felépítés (vázlat)
Üzenet módosító (megtekintő) gombok
Tagok
Bevezető
A HAMSOFT elsõsorban rövidhullámú amatõrõk részére készült, de az URH-sok részére is sok hasznos információval szolgál. Egyetlen rendszer keretén belül oldhatod meg a QSO-id bevitelét, versenyezhetsz, generálhatsz ill. készíthetsz különbözõ diplomákat, használhatod gyors QSO bevitelre (pl. expedíciók). Egy állomáshoz általában a legkülönbözõbb adatokat lehet hozzárendelni. Ilyenek pl. a név (operátor), az állomás QTH-ja, manager, milyen diplomához lehet felhasználni, stb. Ezen rendszer keretében ezeket az információkat bármikor megadhatod, így ha késõbb sikerült összeköttetést létesítened a kívánt állom ssal, úgy az információk már a rendelkezésedre állnak. Vannak u.n. nem állomáshoz kötõdõ információk is, melyek ahhoz szükségesek, hogy egy adott diplomát kezelni tudjál. Ilyen pl. az összes USA állam, vagy az összes USA megye. A program lehetõséget biztosít ezen adatok egyszeri bevitelére is, melyek késõbb a különbözõ diplomákhoz (sávonkénti és üzemmódonkénti nyílvántartáshoz) felhasználhatók. Ilyen adatokkal már a rendszer átadásakor is szolgálunk (manager lista, WAS lista, USACA lista, DIG lista stb.), sõt sok állomás ezen értékekhez való hozzárendelését is készen adjuk. (pl. managerek, DIG tagok, WAS tagok, USACA tagok stb.). Mindezek lehetõvé teszik, hogy a rendszert a legkülönbözõbb célokra használjuk fel. Pl. anélkül, hogy egyetlen összeköttetést is be szeretnénk vinni, vezethetünk egy komplex DXCC, vagy USACA nyilvántartást sávonként és üzemmódonként, vagy ha úgy tetszik egyszerre az összes sávon és üzemmódban. Erre több ok miatt is van lehetõség. Az egyik az, hogy a rendszer ismeri a teljes DXCC-t, vagy az összes USA megyét (és ezenkívül még rengeteg hasonló információt). A másik ok az hogy a diploma kezelõ rendszer fel van készítve a legkülönbözõbb sáv és üzemmód nyílvántartásra, továbbá a különféle állapotok lekezelésére (ilyenek mint: tudom, hogy ilyen lehet, van már összeköttetésem, van már QSL-em, már elküldtem a lapokat, már igazolták), továbbá az ezen állapotok közötti átmenetek kezelésére is. Mint látni fogod, a diploma kezelõ rendszeren belül rengeteg egyéb lekérdezési és kiíratási lehetõséged van. Pl. Te magad állíthatod össze a kiíratási formátumot, ill. hogy mely adatok jelenjenek meg. (itt persze bizonyos kötöttségek vannak, de a lehetõségek tára gyakorlatilag végtelen, legfeljebb egy kicsit meg kell dolgoznod érte.) Próbálgassad ezeket a funkciókat, és látni fogod milyen lehetõségek rejlenek benne. Ne félj a kisérletezésektõl, ezzel semmit nem tudsz tönkretenni, legfeljebb a lemezed fog elõbb-utóbb megtelni. Ilyenkor használd a különbözõ mentõ és visszatöltõ funkciókat.

A rendszer legfontosabb szolgáltatása természetesen az, hogy az összeköttetések alapján nyújtja neked a legtöbb információt. Ezért ajánlatos a már régebbi összeköttetéseidet is bevinni a rendszerbe. Továbbá mindig vigyél be minden olyan információt, mely a tudomásodra jut, függetlenül attól, hogy az adott pillanatban szükséged van-e rá, vagy sem. Soha nem tudhatod, mikor lesz rá szükséged. (pl. egy barátod egy számodra lényegtelen állomás managerére kiváncsi, vagy pedig késõbb egy verseny folyamán lehet hasznos az, hogy az illetõ állomás milyen államból dolgozik, vagy mi a DIG tagsági száma stb.) Azt hogy milyen információk állnak már a gép rendelkezésére (tehát melyeket nem kell már bevinni) összeköttetés közben általában a képernyõ középsõ harmadában találod meg.

Az összeköttetéseid alapján azonnal generálja neked a rendszer, hogy milyen országokkal, ill. milyen prefixekkel dolgoztál már, ill. ha megadtad, úgy azt is, hogy mely országokhoz, ill. prefixekhez rendelkezel már QSL lappal. Külön kérésre pedig a legkülönbözõbb diplomákat tudod magadnak legenerálni, amennyiben a generálási táblát jól kitöltötted, ill. a szükséges adatokat a gépbe bevitted. Természetesen itt is sok automatikus segítséget nyújt a program. Pl. a WPX diplomához a prefixeket teljesen automatikusan generálja, a legújabb szabályok alapján. A DXCC-t nagy valószínûséggel jól határozza meg, de ha az mégsem lenne jó, beírhatod a valós DXCC adatot, legközelebb ugyanerre az állomásra a program már jól fogja elõvenni. Ugyanígy automatikusan generálja pl. a CQ zónákat, vagy a földrészeket is, melyeket konkrét állomás esetén szintén módosíthatsz. Ezért pl. egy CQWW versenyen neked mindig elég gyakorlatilag csak a hívójelet beírni, ezzel már kész is az összeköttetés, nagyon ritkán kell csak beavatkoznod, de azt is kényelmesen és gyorsan helyben meg tudod tenni.

Miután a legtöbb információ a normál összeköttetésekhez van rendelve, ill. ekkor kell a programnak a legtöbb automatikus információt elhelyeznie, relatíve a normál összeköttetések megadása a leglassabb funkció. Szerencsére van mód ennek a kikerülésére is. Ilyen pl. az expedíciós QSO-k bevitele. Ez direkt gyors bevitelre készült, hiszen egy expedíció során erre van szükség. Természetesen ezek az összeköttetések a diplomák generálásához nem használhatók fel. De a programnak van olyan funkciója, hogy egy konkrét expedíció adatait vegye fel a normál összeköttetések közé. Ez pontosan azért készült, hogy lehetõséget biztosítsunk u.n. gyors adatbevitelre. Hiszen egy expedíció során elég csak a hívójelet beütni, és már kész is az összeköttetés. (Kivéve persze, ha nem automata üzemmódban vagyok, ilyenkor még az idõt is meg kell adni, HI. Persze ez a +, - gombokkal már a hívójel beadáskor állítható, így ha tényleg "gyorsan" dolgoztam, ez szinte semennyi idõveszteséggel sem jár. Megint csak azt tudom mondani, hogy próbáld ki, és majd meglátod!). Szóval ha ezt a lehetõséget ki akarom használni, nyitok egy "expedíciót" pl. a saját hívójelemre, majd az ide felvitt összeköttetéseket késõbb átmásolom a normál QSO-k közé (is).

Szólnunk kell még arról, hogyan biztosítja a rendszer a legkülönbözõbb sáv és üzemmódok szerinti válogatást. Ezt az u.n. sávcsoport és üzemmódcsoport bevezetésével értük el. Ez pedig a következõket jelenti: vannak az u.n. alapsávok, mint pl. 3.5, 7, 14 stb. MHz. Ezeket lehet megadni az OTHERS funkción belül a sávok megadásánál. (Az ismert sávok természetesen már induláskor fel vannak sorolva). Utána lehet megadni az u.n. sávcsoportokat. Pl. definiálok egy 9B nevû sávcsoportot, majd megmondom, hogy ennek mik az elemei, azaz mely sávokat értem ezalatt. Vagyis itt felsorolom az 1.8, 3.5, 7, 10, 14, 18, 21, 24, és 28 MHz-es sávokat. Ezentúl a rendszer ahol a 9B nevû sávcsoportot megadom, automatikusan az összes olyan összeköttetést elõveszi, ahol az összeköttetésnél megadott sáv szerepel a fenti felsorolásban. Természetesen egy konkrét felsorolásnál hivatkozhatok nem csak elemi sávokra, hanem egy már elõzõleg definiált sávcsoportra is. Vagyis mindarra, amit a program egyébként is megenged. Ugyanez a helyzet az üzemmódcsoportoknál is. Megint csak azt tudom mondani, hogy ülj le, és próbáld ki ezeket a lehetõségeket. Természetesen a leggyakoribb sáv- és üzemmódcsoportok már definiálva vannak a rendszerben, de ezeket tetszõlegesen módosíthatod, vagy bõvítheted. Ugyanitt kell szólnom egy kiemelt sáv ill. üzemmód csoportról. Ez az u.n. QSO nevû csoport. Ez a csoport azt mondja meg, hogy összeköttetés közben mely sávok ill. üzemmódok adatai jelenjenek meg a képernyõ alsó felében (már ha egyáltalán kértem megjelenítést, hiszen ez le is tiltható). Erre azért volt szükség, mivel a képernyõ korlátozott mérete miatt egyszerre max 9 sáv, ill. két üzemmód megjelenítésére van lehetõség. Ezen csoportok elemeit is természetesen tetszõlegesen állíthatod, alaphelyzetben a 9B-re, ill. MIX-re van állítva, hiszen ezek a csoportok már szintén definiálva vannak.

Bandi/HA5NG/HG5G
Észrevételek, hozzászólások, üzenetek
Várom észrevételeiteket, hozzászólásaitokat, üzeneteiteket!
fpróba - 2006-12-11 03:24:54
Hivatalos üzenet:Az "Aranycsapat Nagy Vezére",Puskas Ferenc elköltözött az Élök siraibol!Nagy veszteség érte a Magyar Focistákat,Temetése a Bazilikában volt igen sok külföldi vendegek voltak,pl.a Nagy Beckenbauer is Münchenböl..Több képeket láthattok az INdex ben..kimagaslo esemény volt a Londoni Weimblei-Stadionban 6:3 ra kikaptt angol csapat,azaz 90 éve veretlen volt!!Kiváló Üdvözlettel,egy nagy Fradista Druccker,ja és radios is!-igaz egyelöre csak az RH de hamarosan leteszem a CW t is!.na meg egykis pénz is kell ahhoz ám! 73! mindannyiatoknak Andás-.Szegedröl...

ellenörzőszám