E30HA (és az E30GA képei)
761.gif=
E30HA 1998
("50W és drótok" DXpedition & E30GA DXpedition képei)

Két sikeretelen 7O próbálkozás után, Allah is úgy akarta...

Jacky, F2CW által felmelegített "sültgalambért" már csak ki kellett tátanom a számat: meghallottam, hogy $500-ért bárki vehet list Eritreában, s kezemet, lábamat törve rohantam Asmarába. Egy kis "pájlapért".

1998. október 16-án -nagyon gyors, embertelen, néhány napos (f)elkészülés után- beestem Ferihegy I-re két csomaggal, holtfáradtan. Egy dobozos sörből merítettem erőt a becsekkoláshoz. Egypt Air-rel mentem ($600) először Kairóba, majd onnan egy nap múlva, hajnali 4-kor Asmarába. Nem egészen 3 óra múlva tapsolhattam a landolás sikerére. Október 18-a, vasárnap reggel 7 óra volt. Taxival a városba, az Ambassador Hotelbe mentem (6km, $7). Kivettem a legolcsóbb szobát: $25 egy napra. Kipakolás: TS50, PS, Antennatuner, koax, drót, alucsövek, stb. Szobaantenna, sörök, hallgatózás: jel alig...HA5JI és egy FR5... Ábrándozás estig, fejbenCQ, alvás.

Másnap találkoztam egy BME-n tanult barátommal, aki időközben gyárigazgató lett. Több (16) évet harcolt a háborúban. 1991-ben lett független Eritrea. A barátom neve Tekeste. Ecsetelte a legutóbbi háborút (idén májusban) Etiópiával: az etióp légierő bombázta Asmarát. Erre a "jó hírre" bedobtam egy nagy viszkit. A beszélgetést, kajálást, piálást egész estig folytattuk (gondoltam: ápolni kell a barátságot, ráér egy napot az engedély)...aztán éjfélig bemutatta nekem Asmara legjobb helyeit, beleértve a "naomicampbelleket"...tátottam a számat a fekete gyöngyszemek láttán...de nem vettem aidszre őket. Így is majd meghaltam másnap: a 2500m-es magasság + a másnaposság + a bírom én az afrikai kaját megtette hatását: ájultan feküdtem az ágyban.
A következő nap 21-én, Tekestével bementünk a Ministry of Transport & Communications-ba, természetesen, Tekeste ismerte a General Directort, együtt harcoltak, megcsókolták egymást, majd választottam az E30HA hívójelet, persze, fizetnem azért kellett ($500). (Megjegyzem: bárki vehet engedélyt ... lehet tervezni!! ...szívesen segítek.)

Vissza a szállodába. Kihúztam egy ~30 méteres longwire-t. Kihangoltam az tunerrel 28-on. CQ E30HA...öt perc múlva megindult a QSOfolyam.

1032.jpg=1033.jpg=
(A "brutális technika": TS50 leginkább 50 W-tal és dipól (invV))

Töméntelen európai (főleg olasz...1000 lett végül) óriási jelekkel. Este 7 megán japán dömping. Reggel hallom ám Jackyt (14222) a VK9NS netjében. E31AA this is E30HA... Átjött, ölelkezés és sörök. Minden nap összejöttünk, röhögtünk a "space grouppon" (E30GA, már egy éve készültek E3-ba; és kinevettük, mert legszívesebben visszavetette volna az adóengedélyt tőlünk, aminek a "sajtóban" gyakran hangot is adott...)...nem tudom, mire számított Bruce (később kibékült velem, felvétel van róla). Elosztottuk egymás között az érmeket (gold: Jacky, F2CW; silver: Zoli, HA5PP; bronze: Bruce & the group). Jött a CQWW PH...28-on indultam, le-letévedtem szorzót adni (E3...z:37): a "pingpong-labda" szerepét töltöttem be: kérésre pattogtam a sávokon...a nagy jenki versenyállomások őrjöngtek. Élveztem. Kb. 1600 QSO lett 28-on (plusz a többi sáv)...de már nincs időm megírni, beküldeni.

Hétfőn búcsú Jackytól. Nagyszerű ember...ágyő; barátom: egyszer, valahol...talán. (Kenya...Új-Zéland...Szingapúr...)

Közben azért jött a magyar segítség, aki tudott bejelentkezett: HA5KG, HA5WA, HA0HW, HA6NF, HA2RX, HA0DU, HA8XX, HA8RJ, HA8UT, HA5KY, HA6DX és még sokan mások... (Bocs, akit kifelejtettem!) HA5LN, Tibi feljánlott egy DX-88-at használatra, de a kiküldés nem volt megoldható, köszi, talán majd legközelebb.

Szóval, Jacky után 9 napig csak én szóltam Eritreából. Folyt a QSOzás, kevés alvás, hülye QRX-ek (elvállaltam mindent, 90%-ban ott voltam). Esténként mindensávos zavarom volt, később megszűnt (?). Reggelenként antennát építgettem: javítgattam az SWR-t, ahol tudtam. Végül 3 antenna maradt: a szuper dipól 28-ra (kicsit INVv), a LW (jó, de sok zajt is hoz), a GP (40m-re, 10m hosszú alucső; 2 radiállal...jó volt). Ezeket variáltam, próbálgattam egymáshoz. A hangom egy kicsit "gyanús" volt, oka lehetett: rossz antenna SWR, gyenge táp, rádiófreki(?), stb. 50 wattal nem volt rossz, de úgy meg gyengébb lettem. Viszont, hiányzott a távírózás...de nagyon..."lejjebb mentem", füleltem egy kis "morzejazz"-t. Mikrofonnal, hangolóállásban csináltam QSOkat, olybá tűnt, mintha "rádióhálóznék"...hi...aki még emlékszik.

HA0HW, HA0DU, HA8XX és HA8RJ próbálták beindítani E30HA-t távírón.Három magyar világutazóval kiküldtek egy USA elkey-t, aminek annyira megörültem, hogy mindjárt tönkretettem(?)...mint az eltévedt vándor utolsó gyufaszála: nem gyulladt...

Azonban, maradt még egy esély: DJ9ZB, Franz-tól telefonon kértem egy elkey...OKay, mondta...nem csalódtam benne: nem hozott...hi.

November 3-án megjött a "nagy csapat". Az E30GA hívójelet kapták.
1035.jpg=
(A tetőről "távcsöveztem", ahogy építik az állomást a másik hotelben.)

Nyolcan jöttek, köztük egy hölgy, Elvira, IV3FSG, régi ismerősöm. Bruce a törzsfőnök és Franz meglátogattak. Sör, kibékülés, vacsorameghívás. Este vacsora, hülyéskedés...mikor megyünk Jemenbe...stb.

Másnap, az utolsó előtti napon (november 7.) a másik három magyar vándorral fényképeztünk, videóztunk...
1038.jpg=
...főleg engem, és megleptük az E30GA-t QSOzás közben, még az antennáit is felvettük:

1030.jpg=1034.jpg=1037.jpg=1031.jpg=1036.jpg=
Béke Bruce-szal, IV3FSG,Elvira QSO-zik, Franz, DJ9ZB oszt kontroll alatt,a tetőantennájuk, vendégoperátorként az E30GA-nál

Este és másnap reggel Tekestével. Puszi-puszi...jövök még...meglátod ...viszlát Asmara...viszlát Eritrea.

E30HA: 13000 QSO (8300 28-on). QSL lap még nincs, várom a szponzort, de nem jelentkezik; ha nem lesz, kinyomatom magam a jövő héten...

Hát ennyi...

73
Zoli
HA5PP


<<< vissza

ellenörzőszám